STUDIU. Felul în care mergi ar putea arăta predispoziția la Alzheimer
Persoanele care au un mers lent sau ezitant sunt predispuse la Alzheimer. Cel puțin așa susțin oamenii de știință de la Centrul de mobilitate din cadrul Spitalului Universitar din Basel. Savanții elvețieni consideră că modul în care merge o persoană ar putea reprezenta o metodă simplă de evaluare a pacienților.
S-a demonstrat deja că persoanele care au dificultăți de mers prezintă un risc mai mare să dezvolte tulburări de memorie sau demență, notează Agerpres. Echipa medicului Stephanie Brindenbaugh, director al Centrului de mobilitate de la Spitalul Universitar din Basel, a testat 1.153 persoane, cu vârsta medie de 77 de ani. Voluntarii au fost invitați să parcurgă 10 metri.
Peste 30.000 de captatori au măsurat viteza, lungimea pașilor, direcția și alte aspecte ale mersului. Participanții sufereau de ușoare tulburări cognitive sau de Alzheimer în diferite stadii. A fost alcătuit și un grup de control, format din persoane sănătoase. În cadrul testelor, trebuia ca oamenii să meargă normal, să numere invers cu voce tare sau să spună nume de animale.
Pacienții care sufereau de Alzheimer au mers mai încet decât cei cu tulburări ușoare, iar cei din urmă, mai lent decât cei sănătoși, arată dr Brindenbaugh. Mersul a fost mai lent și mai ezitant mai ales când subiecții au fost nevoiți să efectueze două lucruri în același timp.
Astfel de anomalii nu sunt vizibile cu ochiul liber, precizează Mohammed Ikram, care a desfășurat studii similare la Centrul medical Erasmus din Rotterdam (Olanda). Analizarea atentă a mersului permite depistarea unor tulburări cognitive mult mai rapid decât prin alte mijloace. În plus, unele componente ale mersului pot fi puse în legătură cu capacități și funcțiuni cognitive precise.