Un nou studiu publicat în British Medical Journal arată că fumătorii necesită îngrijire la terapie intensivă sau ventilație artificială mult mai des decât nefumătorii.
Virusul SARS-CoV-2 atacă în principal sistemul respirator. Celulele din mucoasa acestuia și cele din alveolele pulmonare au un nivel mai ridicat din receptorul ACE-2, calea de acces chimic prin care virusul poate infecta o celulă.
Deși instrucțiunile oficiale de până acum au spus căspălarea mâinilor și distanțarea socială sunt elementele-cheie, autorii explică că și fumatul e un obicei la care trebuie să renunțăm, mai ales în această perioadă.
O analiză a 1.099 cazuri de Covid-19 din China citată de studiu arată că 12.4% dintre fumătorii activi au fost internați la terapie intensivă, au necesitat ventilație artificială sau au murit, comparativ cu 4.7% dintre nefumători, potrivit studiului.
Aproximativ 48% din bărbații Chinei fumează, dar numai 3% dintre femei, adaugă autorii. Diferența ar putea explica de ce bărbații au o rată de deces de 4.7% vs. 2.8% pentru femei (conform Organizației Mondiale a Sănătății). În țările cele mai afectate de Covid-19 până acum (China, Italia, Corea de Sud), între 19% și 27% din locuitori sunt fumători, conform OMS. În România, în 2007, rata era de 28%.