Prima pagină » Sănătate » Studiu. Greutatea corporală, asociată cu un risc sporit de cancer mamar, la femeile în vârstă

Studiu. Greutatea corporală, asociată cu un risc sporit de cancer mamar, la femeile în vârstă

Studiu. Greutatea corporală, asociată cu un risc sporit de cancer mamar, la femeile în vârstă
Femeile supraponderale și obeze prezintă un risc mai mare de cancer mamar după menopauză, în comparație cu femeile cu o greutate corporală considerată normală și care fac parte din aceeași categorie de vârstă, potrivit unei analize științifice de amploare, informează Reuters.

Riscul de cancer mamar crește odată cu greutatea corporală, afirmă autorii studiului, potrivit cărora femeile cu cele mai grave forme de obezitate prezintă un risc cu 86% mai mare de a dezvolta tipul de cancer mamar cel mai frecvent întâlnit și de a fi diagnosticate în același timp cu alte forme de cancer în stare avansată.

Deși alte studii din trecut au vorbit despre o legătură între greutatea corporală în exces și riscul de cancer mamar, confirmarea acestei legături reprezintă un element esențial, mai ales prin prisma faptului că acesta depinde de un factor care poate fi modificat, așa cum este greutatea. „Iar asta sugerează că femeile pot să facă ceva în acest sens”, a spus Marian Neuhouser, cercetătoare la Programul de Prevenire a Cancerului de la Fred Hutchinson Cancer Research Center din orașul Seattle, coordonatoarea studiului.

Pentru noul studiu, publicat în JAMA Oncology, oamenii de știință americani au analizat datele medicale provenind de la o cercetare științifică anterioară, realizată pe termen lung și pe un număr mare de paciente, intitulată „Women’s Health Initiative”.

Cercetătorii au analizat datele colectate de la 67.142 de femei aflate la menopauză, cu vârste cuprinse între 50 și 79 de ani, de pe întreg teritoriul american, care au fost monitorizate timp de 13 ani. În total, medicii au detectat în cadrul acestui eșantion un număr de 3.388 de cazuri de cancer mamar, până în 2010.

Pacientele au fost grupate în funcție de indicele de masă corporală (IMC) al fiecăreia dintre ele.

IMC reprezintă raportul dintre greutate și pătratul înălțimii. Persoanele cu o greutate normală au un IMC cuprins în intervalul 18,5 și 24,9. Persoanele supraponderale au un IMC cuprins între 25 și 29,9, iar persoanele obeze au un IMC de peste 30. Un IMC de peste 35 este caracteristic persoanelor diagnosticate cu obezitate severă.

Aproximativ 5 procente dintre femeile din fiecare grup – alcătuit pe baza greutății – au fost diagnosticate cu o formă invazivă de cancer mamar în timpul perioadei de studiu, iar riscul de cancer mamar a crescut odată cu greutatea corporală.

Femeile din grupul cu IMC de peste 35 au prezentat un risc cu 56% mai mare de a fi diagnosticate cu orice tip de cancer mamar invaziv în perioada monitorizată, în comparație cu persoanele cu o greutate corporală considerată normală.

Atunci când cercetătorii au analizat anumite tipuri specifice de subtipuri de cancer, ei au descoperit că femeile cu forme severe de obezitate prezintă un risc cu 86% mai mare decât femeile cu greutate normală de a fi diagnosticate cu tumori canceroase mamare care sunt alimentate de hormonii estrogen și progesteron.

Cancerele mamare denumite „receptor pozitiv de estrogen” și „receptor pozitiv de progresteron” reprezintă formele cel mai frecvent întâlnite. Până la acest studiu nu a existat o legătură stabilită între IMC și tipurile de cancer din categoria „receptor hormonal negativ”.

Folosirea terapiei de substituție hormonală după menopauză nu a modificat relația dintre cancerul mamar și greutatea corporală, afirmă autorii studiului.

De asemenea, cercetătorii americani au descoperit faptul că femeile care s-au îngrășat cu mai mult de 5% din greutatea pe care o aveau la începutul studiului s-au confruntat cu o creștere cu 35% a riscului de cancer mamar.

În schimb, pentru femeile care erau deja supraponderale sau obeze la debutul studiului, scăderea în greutate nu a determinat o diminuare a riscului de cancer mamar.

„E important să spunem că acesta nu a fost un studiu despre slăbit. Este nevoie de un studiu care să analizeze în mod specific dacă pierderea în greutate duce la o scădere a riscului de cancer mamar”, a precizat Marian Neuhouser.

Citește și