Cercetătorii irlandezi au descoperit că uleiul de cocos este eficient în lupta împotriva cariilor. Oamenii de știință de la Institutul de Tehnologie Athlone din Irlanda au descoperit, în urma testelor realizate în laborator, că acest tip de ulei este capabil să atace bacteriile care se găsesc în cavitatea bucală și care sunt responsabile de apariția cariilor dentare, notează The Telegraph.
Experții sunt de părere că uleiul de cocos este un antibiotic natural, care ar putea fi folosit la crearea unor noi game de produsele destinate îngrijirii orale, precum pasta de dinți.
Pentru a ajunge la această concluzie, savanții au testat acțiunea antibacteriană a uleiului de nucă de cocos în starea sa naturală și a uleiului de nucă de cocos care a fost tratat cu enzime, într-un proces similar cu digestia.
Ambele tipuri de ulei au fost testate împotriva tulpinilor streptococice. Rezultatele testelor au arătat că uleiul de cocos tratat cu enzime inhibă puternic creșterea celor mai multe tulpini de streptococi, inclusiv Streptococcus mutans – o bacterie responsabilă de apariția cariilor dentare.
Testări suplimentare efectuate de către experții de la Institutul de Tehnologie Athlone au arătat că uleiul de nucă de cocos modificat a fost dăunător pentru Candida albicans, bacterie responsabilă de apariția candidozei.
Înainte ca pasta de dinți cu extract din ulei de nucă de cocos să fie disponibilă pe piață, specialiștii trebuie să realizeze mai multe teste. Astfel că cercetările ulterioare vor examina modul în care interacționează uleiul de cocos cu tulpinile de streptococi la nivel molecular și cu alte tulpini de bacterii dăunătoare sănătății cavității orale.
Cercet[torii, coordonați de dr. Damien Brady, sugerează că uleiul de nucă de cocos modificat are un potențial antimicrobian care ar putea fi folosit în industria de asistență medicală orală.
„Caria dentară este o problemă de sănătate care afectează 60-90% dintre copii și majoritatea adulților din țările industrializate. Incorporarea uleiului de cocos modificat în produsele pentru igiena dentară ar fi o alternativă atractivă la aditivii chimici, mai ales că se lucrează cu concentrații scăzute. Pe măsură ce crește rezistența la antibiotice, este important să ne îndreptăm atenția spre noi modalități de a combate infecția microbiană”, a spus dr. Damien Brady.