Prima pagină » Sănătate » Studiu îngrijorător: Fumătorilor li se prescriu antibiotice mai des, chiar și când nu este cazul

Studiu îngrijorător: Fumătorilor li se prescriu antibiotice mai des, chiar și când nu este cazul

Studiu îngrijorător: Fumătorilor li se prescriu antibiotice mai des, chiar și când nu este cazul
Fumătorii au mai multe șanse să li se prescrie antibiotice decât nefumătorii, obicei care poate pune în pericol sănătatea publică prin răspândirea rezistenței la antibiotice, potrivit studiului "Tobacco Smoking as a Risk Factor for Increased Antibiotic Prescription", efectuat de cercetători americani și publicat în luna decembrie.

Fumatorii au avut între 20 și 30 de procente mai multe șanse să obțină prescripții medicale pentru antibiotice atunci când au fost diagnosticați cu infecții, raportează cercetătorii studiului în Jurnalul American de Medicină Preventivă.

„Dacă fumătorii au cu până la 30% mai multe șanse să li se prescrie antibiotice deși nu le sunt indicate, acest lucru contribuie la dezvoltarea rezistenței bacteriilor la antibiotice. În acest fel, bacteriile vor deveni de-a lungul timpului din ce în ce mai rezistente”, a declarat autorul studiului, Dr. Michael Steinberg, de la Școala Medicală din New Brunswick, New Jersey.

Organizația Mondială a Sănătății a anunțat în ultima parte a anului trecut că ne confruntăm cu o criză a sănătății globale. Cercetările anterioare au arătat că multe infecții respiratorii sunt cauzate de virusuri care nu răspund la tratamentul cu antibiotice. Chiar și pentru infecțiile respiratorii, care sunt cauzate de bacterii, puțini oameni au nevoie de tratament cu antibiotice.

„Cred că este o tradiție în rândul medicilor să prescrie antibiotice în cazul pacienților fumători, mult mai ușor decât în cazul celor care nu fumează,” a declarat Steinberg.

Cercetătorii au folosit datele pacienților americani care prezentau simptomele unei infecții acute între anii 2006-2010 pentru a determina cât de des le-au fost prescrise antibiotice fumătorilor, în comparație cu persoanele care nu fumează. Concluzia acestora a fost că în jumătate din cazuri pacienții au primit tratament pe bază de antibiotice: fumătorii au primit 20% mai multe prescripții medicale pentru antibiotice, iar când era vorba doar de infecții respiratorii, procentul s-a ridicat la 31%, scrie Fox News.

Studiul nu oferă explicații de ce fumătorilor li se recomandă mai ușor tratamentele pe bază de antibiotice, însă autorul studiului este de părere că medicii au convingerea că oamenii care fumează sunt mai predispuși infecțiilor.

„Pentru simplul fapt că un pacient este fumător nu ar trebui să fim înclinați spre a recomanda tratamentele cu antibiotice,” a declarat acesta.

Autor

Citește și