STUDIU. La ce riscuri te expui dacă îți cumperi ochelari fără prescripție medicală

Publicat: 08 06. 2012, 19:10
Actualizat: 08 06. 2012, 19:10

Cu siguranță economisești bani atunci când îți cumperi ochelari de vedere de pe internet, dar un studiu recent realizat de britanici și preluat de Daily Mail arată că persoanele care își achiziționează ochelari fără să facă un control oftalmologic își pun sănătatea în pericol.

Cercetarea mai arată că la fel de riscant este să ne cumpărăm ochelari de vedere și de la colțul străzii. Pentru a ajunge la această concluzie, specialiștii au achiziționat 36 de perechi de ochelari de pe diferite site-uri pe care le-au analizat. Rezultatele au arătat că, din numărul total de ochelari cumpărați, 15 perechi nu respectau indicațiile medicale menționate pe site-ul unde erau scoase  la vânzare, iar lentilele erau nepotrivite.

În urma analizelor obținute, experții au constatat că o mare parte din ochelarii verificați puteau să dea dureri de cap și erau contraindicați șoferilor și persoanelor care urcau scările, deoarece riscul apariției senzației de amețeală era destul de crescut.

Medicii oftalmologi recomandă persoanelor care au probleme cu vedere să nu recurgă la achiziționarea unei perechi de ochelari de pe internet sau de la vânzătorii ambulanți deoarece astfel își pot agrava probelemele deja existente.

Ochelarii de vedere se cumpără doar de la centre de specialitate, numai după  un consult oftalmologic.

Potrivit specialiștilor, primul control oftalmologic se face în copilărie, înainte de împlinirea vârstei de doi ani. Însă, dacă mama observă anomalii la copil, trebuie să se prezinte de urgență cu bebelușul la medic.

Sunt considerate anomalii pupila albă sau opacitatea în aria pupilară (cataractă), unul sau ambii globi oculari măriți (glaucom), nistagmus, adică mișcări oscilatorii ale ochilor, pleoapa căzută care împiedică un ochi să vadă, lăcrimare abundentă, pupile inegale sau faptul că bebelușul nu urmărește cu privirea jucăriile, menționează oftalmologii.