Prima pagină » Sănătate » STUDIU. La ce vârstă apare accidentul vascular cerebral

STUDIU. La ce vârstă apare accidentul vascular cerebral

STUDIU. La ce vârstă apare accidentul vascular cerebral
Accidentele vasculare cerebrale sunt tot mai des întâlnite în rândul persoanelor tinere

Accidentele vasculare cerebrale sunt tot mai des întâlnite în rândul persoanelor tinere, susțin oamenii de știință de la Colegiul de Medicină, din cadrul Universității Cincinnati, SUA.

Echipa de cercetători, coordonată de dr. Brett Kissela, a ajuns la această concluzie după ce a constatat că în perioada anilor 1993-1994 vârsta medie la care apărea un accident vascular cerebral era 71.2 de ani, în timp ce în anul 2005 vârsta la care apărea această afecțiune era 69.2 ani, scrie Huffington Post.

„Diabetul, obezitatea și colesterolul crescut sunt motivele pentru care vârsta la care apare un accident vascular cerebral este tot mai mică”, precizează dr. Kissela.

Pentru a ajunge la această concluzie, cercetătorii au analizat fișele medicale 1.3 milioane de persoane care au suferit un accident vascular cerebral în perioada 1993-1994 și anul 2005.

Rezultatele au arătat că din totalul cazurilor, 19% dintre persoanele care s-au confruntat cu această afecțiune aveau sub 55 de ani, în timp ce în 1993-1994 incidența accidentului vascular cerebral în rândul persoanelor sub 55 de ani era de 13%.

În plus, datele studiului arată că această afecțiune este tot mai des întâlnită chiar și la persoane trecute de vârsta de 20 de ani. Astfel, în anul 2005 s-au înregistrat 48 de atacuri vasculare cerebrale la 100.000 de locuitori caucazieni, în timp ce în 1993-1994 erau înregistrat 28 de cazuri la 100.000 de locuitori caucazieni.

Potrivit ultimelor statistici ale Organizației Mondiale a Sănătății, accidentele vasculare cerebrale vor deveni, până în anul 2030, principala cauză de mortalitate în lume. Potrivit estimărilor, se poate ajunge la înregistrarea a opt milioane de decese anual.

Medicii specialiști susțin că, dintre cei care suferă un accident vascular cerebral, o treime mor în primul an după accident, o treime rămân cu handicap permanent, iar restul se recuperează.

Principalele cauze ale accidentului vascular cerebral sunt hipertensiunea arterială, aritmia (ritmul cardiac neregulat), diabetul, fumatul excesiv, nivelul de colestelor ridicat și lipsa de activități fizice.

Simptomele unui eventual accident vascular cerebral sunt incapacitatea de a vorbi, paralizia parțială, afectarea vederii și a gustului, incapacitatea de a înghiți și pierderea cunoștinței.

Huffigton Post publică și o serie de măsuri pe care am putea să le luăm pentru a ține la distanță apariția unui accident vascular cerebral.

● Mâncați ciocolată. Un studiu realizat de experții suedezi arată că bărbații care mănâncă ciocolată prezintă un risc scăzut de a se confrunta cu această afecțiune. Cercetarea a fost realizată pe o perioadpă de 10 ani, pe un eșantion de 37.103 de bărbați.

● Include în dieta zilnică cereale integrale, deoarece acestea ajută la menținerea sub control a colesterolului și scad predispoziția la un accident vascular cerebral, potrivit unui studiu publicat în jurnalul „American Medical Association”

● Ia-ți doza zilnică de citrice. Oamenii de știință de la Școala de Medicină din cadrul Universității Harvard, SUA, au constatat, după 14 ani de cercetări, că aceste fructe au un conținut ridicat de antioxidanți care previn apariția unui atac vascular cerebral. Includerea citricelor în dieta zilnică ajută la scăderea riscului unui atac vascular cerebral cu 19 procente.

● Nu ezita să bei zilnic un pahar de lapte. Potrivit oamenilor de știință de la Institutul Karolinska, lactatele previn apariția acestei afecțiuni cu 12 procente. „Această categorie de alimente au un conținut ridicat de Vitamina D, iar acest nutrien ajută la scăderea tensiunii”, a explicat Susanna Larsson, coordonatorul acestui studiu.

● Mănâncă pește. Pentru a preveni apariția unui atac vascular cerebral este indicat să mâncați pește în fiecare săptămână. Aceasta este recomandarea oamenilor de știință de la Universitatea Harvard, SUA, care au constatat că includerea acestui aliment în dietă poate îmbunătății funcțiile cardiovasculare.   

Citește și