STUDIU. Laptele de vacă nu influențează apariția pubertății precoce
Laptele de vacă inclus în alimentația copiilor nu predispune la apariția pubertății precoce, așa cum se vehicula până acum. Cel puțin asta susțin oamenii de știință din China, care au studiat efectele includerii acestui aliiment în dieta zilnică a copiilor încă de la vârsta de 5-6 luni, potrivit Live Science.
În plus, experții au mai constatat că nu există nicio legătură între faptul că un copil a fost sau nu alăptat și apariția pubertății precoce.
Pentru a ajunge la această concluzie, savanții au monitoriozat un grup de 7.500 de copii, jumătate fete, jumătate băieți, din Hong Kong, de când s-au născut și până au împlinit vârsta de 13 ani.
Cercetarea a presupus ca mamele copiilor să răspundă la diferite întrebări cu privire la dieta zilnică a copiilor. În plus, micuții erau supuși unor teste cu ajutorul cărora se puteau depista semne ale pubertății precoce, precum creșterea sânilor în cazul băieților sau apariția menstruației de la vârste fragede în cazul fetelor.
Datele au arătat că până la vârsta de 5 ani, din numărul total de copii incluși în cercetare, 33% dintre aceștia au băut lapte de vacă cel puțin o dată pe săptămână, 21,2% au băut lapte de vacă de cel mult șase ori pe săptămână, iar 45,2% aveau inclus acest aliment în dieta zilnică. Rezultatele au arătat că nu există o dovată clară în ceea ce privește legătura dintre pubertatea precoce și laptele de vacă.
Studiul savanților chinezi mai arată că vârsta medie la care au apărut primele semne ale pubertății a fost de 9,6 ani în rândul fetelor și 11,7 ani în rândul băieților.
Pubertatea precoce este o tulburare hormonală care îi transformă pe copii în niște adulți în miniatură: sunt vizibile toate transformările specifice pubertății și devin capabili să perpetueze specia, deoarece funcțiile sexuale sunt activate prematur, însă fizic și psihic rămân la statura și vârsta biologică.
Medicii endocrinologi spun că pubertatea precoce este atunci când toate fenomenele normale de sexualizare hormonală apar mai devreme cu cel puțin doi ani față de vârsta obișnuită, adică 10-12 ani la fete și 12- 14 ani la băieți. Vârsta cea mai joasă la care poate apărea pubertatea este de circa patru ani.
Unii specialiști spun că apariția pubertății percoce poate fi prevăzută încă de la naștere, dacă bebelușul are insuficiență suprarenală, sau are zona genitală foarte dezvoltată și pigmentată.