Melanomul, cea mai agresivă formă de cancer de piele, ar putea fi tratat cu o simplă injecție, după ce cercetătorii au obținut rezultate îmbucurătoare într-un studiu clinic aflat în fază trei (nr. fază avansată), notează Huffigton Post.
Datele studiului arată că vaccinul a redus tumorile canceroase, stimulând sistemul imunitar să lupte cu celulele canceroase din organism. Dr. Robert Andtbacka, de la University of Utah School of Medicine, a precizat că rezultatele obținute, în urma testării vaccinului pe un eșantion de aproape 300 de persoane, sunt unele îmbucurătoare.
În urma administrării tratamentului, care conține o substanță cunoscută și sub numele de T-vec, s-a constatat că în cazul a 64% dintre subiecți tumorile canceroase s-au redus la jumătate. Dr. Robert Andtbacka spune că tratamentele care stimulează sistemul imunitar să lupte cu celulele canceroase reprezintă viitorul în terapia oncologică.
Oamenii de știință nu au putut preconiza o dată la care melanomul ar putea fi tratat cu ajutorul unei simple injecții. Aceștia intenționează să își continuie studiul în acest sens. Pentru rezultate mai bune, cercetătorii intenționează să îmbine substanța T-vec cu o altă subtanță care are efect de a stimula sistemul imunitar de a lupta cu celulele cancerigene, cum este cazul substanței PD-1.
Melanomul reprezintă cea mai agresivă formă de cancer de piele. Statisticile OMS arată că anual, la nivel global, sunt înregistrate în jur de 132.000 de cazuri de melanom.