Cazurile de tuberculoză rezistentă la tratamentul cu antibiotice, care provoacă de cele mai multe ori moarte pacientului, ating niveluri alarmante în anumite țări, necesitând tratamente din ce în ce mai complexe și mai costisitoare, conform unui nou studiu publicat joi de revista medicală britanică Lancet, transmite AFP.
Studiul a fost realizat în Estonia, Letonia, Peru, Filipine, Rusia, Africa de Sud, Coreea de Sud și Thailanda, între 2005 și 2008. Datele obținute de specialiști arată că 43,7% dintre pacienții bolnavi de tuberculoză nu au reacționat la medicamente puternice ce le-au fost administrate după eșecul unei prime medicații standard.
Astfel, rata îmbolnăvirilor de tuberculoză multirezistentă (TB-MR) este cu mult superioară celei avansate de Organizația Mondială a Sănătății (OMS), de aproximativ 5%, pentru perioada în care s-a desfășurat studiul.
„În anumite regiuni ne confruntăm cu un număr de cazuri de zece ori mai mare, decât rata avansată de OMS”, a spus Sven Hoffner de la Institutul suedez de Control al Bolilor Infecțioase, într-un comentariu ce însoțește studiul.
Și mai grav decât atât, rata îmbolnăvirilor de tuberculoză ultrarezistentă (TB-UR), o formă ce răspunde la un număr infim dintre medicamentele puternice concepute împotriva tuberculozei și niciodată la medicația standard, atinge 6,7% dintre cazurile de îmbolnăvire în țările studiate.
„Până în prezent cazurile de tuberculoză ultrarezistentă au fost observate în 77 de țări din întreaga lume, însă frecvența exactă a acestor îmbolnăviri rămâne necunoscută”, susține și Tracy Dalton de la Centrul de control al Bolilor Infecțioase din Atlanta, coordonatoarea studiului.
Aproximativ 8,8 milioane de persoane s-au îmbolnăvit de tuberculoză în anul 2010, iar dintre acestea 1,4 milioane și-au pierdut viața, conform OMS care estimează că în acest an aproximativ 500.000 de pacienți au dezvoltat forme multirezistente de tuberculoză, dintre care 150.000 au decedat.
Formele multirezistente de tuberculoză sunt rezultatul aplicării de tratamente inadecvate sau de tratamente cu medicamente de slabă calitate. Aceste tratamente antrenează apariția de tulpini bacteriale rezistente la medicație, mai subliniază OMS.