Prima pagină » Sănătate » STUDIU. Poluarea fonică din trafic predispune la infarct

STUDIU. Poluarea fonică din trafic predispune la infarct

STUDIU. Poluarea fonică din trafic predispune la infarct
Persoanele care locuiesc în apropierea străzilor intens circulate prezintă un risc crescut să sufere un infarct, din cauza poluării fonice

Persoanele care locuiesc în apropierea străzilor intens circulate prezintă un risc crescut să sufere un infarct, din cauza poluării fonice. Aceasta este concluzia la care au ajuns savanții suedezi, notează Daily Mail.

Studiile anterioare pe același subiect au arătat că există o strânsă legătură între poluarea fonică și predispoziția la infarct, dar nu au existat explicații concludente în această privință.

Cercetarea actuală arată că expunerea unei persoane la un zgomot mai mare de 10 de decibeli prezintă un risc cu 12% de a suferi un infarct miocardic. Potrivit savanților, una dintre explicațiile apariției acestei afecțiuni constă în faptul că zgomotul provocat de mașinile care trec pe stradă pe timpul nopții, pertubă somnul persoanelor care locuiesc în apropierea străzilor intens circulate. Astfel, nivelul hormonilor de stres din organism crește, iar astfel predispoziția la boli cardiovasculare este destul de ridicată.

Aceste constatări au fost observate după ce experții au monitorizat timp de un deceniu un grup de 50.000 de persoane, se mai arată în cercetarea publicată în jurnalul PloS ONE.      

Pentru a ajunge la această concluzie, oamenii de știință au măsurat nivelul de zgomot provocat de trafic din dreptul casei fiecărei persoane implicate în studiu. De asemenea, sănătatea fiecărui voluntar a fost monitorizată. Specialiștii au luat în calcul și alți factori care ar putea crește riscul apariției unui infarct precum dieta, sedentarismul sau fumatul.

Pe parcursul celor 10 ani de monitorizare, participanții au suferit 1.661 de infarcturi. După adunarea și compararea datelor, savanții au descoperit ca 8% dintre infarcte aveau printre factorii cauzatori zgomotul de trafic. Pe grupa de vârsta de peste 65 de ani, poluarea fonică a contribuit la peste 19% din cazuri, adica unul din cinci, mai arată datele cercetării.

Potrivit datelor Organizației Mondiale a Sănătății, aproape 40% din populația Europei este expusă la zgomotul provocat de traficul rutier, care depășește 55 decibeli în timpul zilei. În prezent în țările din UE nu există nicio limită a nivelului de zgomot pentru traficul rutier.

Citește și