STUDIU. Restricția calorică nu prelungește viața
Dietele bazate pe restricții calorice nu măresc speranța de viață, însă îmbunătățește starea de sănătate, susține un grup de oameni de știință americani.
Datele obținute de experții de la National Institute on Aging din Baltimore anulează astfel convingerea că limitarea aportului caloric zilnic cu 10 până la 40% ne va prelungi speranța de viață, scrie Agerpres.
Pentru a ajunge la această concluzie, cercetătorii, coordonați de biologul Rafael de Cabo, au redus cu 30% aportul caloric în cazul unui grup de maimuțe Rhesus (Macaca mulatta) și au evaluat efectele acestei diete asupra cobailor în funcție de sex și de vârstă.
Speranța de viață a maimuțelor, care de obicei atinge 27 de ani, nu a crescut nici în cazul celor mai mari, cu vârste între 16 și 23 de ani în momentul începerii dietei, nici la cele mai tinere, carea aveau vârsta sub 14 ani la începerea experimentului. În schimb, cercetătorii au descoperit că restricția calorică a adus unele beneficii metabolismului acestor primate.
S-a observat o îmbunătățire generală a parametrilor asociați cu bolile metabolice, printre care se numără diabetul și obezitate, dar și în cazul afecțiunilor vasculare și chiar a cancerului, a explicat pentru EFE biologul Rafael de Cabo.
Maimuțele care au consumat cu 30% mai puține calorii au prezentat niveluri mai scăzute de trigliceride, colesterol și glucoză, mai ales în cazul masculilor, precum și o incidență „notabil mai mică” a cancerului la primatele mai tinere.
„Răspunsul este foarte asemănător altor răspunsuri de stres, fapt pentru care am putea considera restricția calorică un stres metabolic, care cauzează ajustări globale în organism și care, când se menține pe o perioadă mai mare, aduce beneficii profunde sănătății”, a explicat biologul.
Un studiu paralel, realizat de Wisconsin National Primate Research Center pe maimuțe și lansat în anii 1980, arată în schimb capacitatea dietei bazate pe restricții calorice de a prelungi viața acestor primate.