Femeile însărcinate care lucrează mai mult de 25 de ore pe săptămână prezintă un risc crescut de a naște copii cu o greutate mai mică decât cea recomandată. Aceasta este concluzia la care au ajuns oamenii de știință de la Centrul Medical din cadrul Universității din Rotterdam.
Experții au găsit o legătură între timpul petrecut de femeile însărcinate la serviciu, stând în picioare, și greutatea copiilor lor la naștere. Savanții spun că această categorie de femei riscă să aducă pe lume un bebeluș cu o greutate mai mică cu până la 200 de grame decât cea care se încadrează în standardele medicale. Una dintre explicațiile acestui fenomen constă în faptul că atunci când viitoarea mamă lucrează fătul nu se mai oxigenează și hrănește corespunzător, deoarece cantitatea de oxigen și de nutrienți care ajunge la viitorul bebeluș este una mai mică.
Această predispoziție este întâlnită însă și în rândul femeilor care lucrează la birou. Deși nu au găsit o dovadă concludentă care să explice acest lucru, savanții spun că stresul ar putea fi principalul factor.
Cu toate acestea, oamenii de știință precizează că bebelușii care au o greutate mai mică la naștere decât cea recomandată nu sunt neapărat mai puțin sănătoși decât cei care se încadrează în standardele medicale, dar prezintă un risc crescut să dezvolte pe parcursul vieții afecțiuni de natură respiratorii sau boli de inimă.
Pentru a ajunge la această concluzie, cercetătorii au monitorizat un grup de 4.680 de femei, care erau însărcinate în a 30-a săptămână de sarcina. Participantele la studiu au fost întrebate câte ore ore lucrează pe săptămână și cât de mult stau în picioare.
Atunci când bebelușii participantelor la studiu s-au născut, savanții au cântărit copii și i-au măsurat. Astfel, s-a ajuns la concluzia că micuții ale căror mame lucrau peste 25 de ore pe săptămână cântăreau cu până la 200 de grame mai puțin decât normele medicale și măsurau cu până la un centimetru mai puțin decât este recomandat.
Autorii cercetării, publicate în jurnalul „Occupational and Environmental Medicine”, recomandă angajatorilor să le creeze femeilor însărcinate un mediu propice acestei condiții, pentru a preveni apariția complicațiilor.