STUDIU. Roșiile previn apariția atacurilor cerebrale
Persoanele care mănâncă roșii prezintă mai puține riscuri de a suferi un accident vascular cerebral, potrivit rezultatelor unui studiu finlandez publicat în Neurology, revistă a American Academy of Neurology, informează AFP.
Studiul arată că persoanele care au în sânge un nivel ridicat de licopen, un puternic antioxidant care abundă în aceste legume, prezintă cu 55% mai puține riscuri de a suferi un accident vascular cerebral.
La studiu au participat 1.031 de bărbați, cu vârste cuprinse între 46 și 65 de ani.
Nivelul de licopen din sânge a fost măsurat la începutul studiului, iar participanții au fost monitorizați, în medie, timp de 12 ani, timp în care 67 dintre ei au suferit un accident vascular cerebral.
Din cei 258 de bărbați cu nivelul cel mai scăzut de licopen în sânge, 25 au suferit un atac cerebral, față de 11 din rândul celor 259 de bărbați cu nivelul cel mai ridicat de licopen în sânge.
Cercetătorii nu au luat în considerare accidentele vasculare cerebrale provocate de un cheag sangvin și nici cele provocate de o hemoragie.
De altfel, participanții care prezentau în sânge cel mai înalt nivel de licopen aveau cu 59% mai puține riscuri de a suferi un atac cerebral din cauza unui cheag decât cei cu cel mai mic nivel de licopen în sânge.
„Studiul vine să sublinieze virtuțile unui regim alimentar bogat în fructe și legume care poate diminua riscul de accident cerebral”, subliniază Jouni Karppi, de la Universitatea din Finlanda, din Kuopio, principalul autor al studiului.
Cercetătorii au analizat și nivelurile de alți antioxidanți prezenți în sânge – alfacaroten, betacaroten, alfatocoferol (o formă de vitamina E) și vitamina A (retinol) -, însă nu au găsit nicio asociere între nivelul acestora și diminuarea riscurilor de accident cerebral.