Creativitatea se află în strânsă legătură cu bolile psihice, scriitorii fiind cei mai expuși la dezvoltarea unor astfel de afecțiuni, potrivit unui studiu realizat pe mai bine de un milion de persoane, citat de BBC.
Scriitorii sunt predispuși la anxietate, tulburări bipolare (psihoze), schizofrenie, depresie clinică sau la abuzul de anumite substanțe, susțin cercetătorii suedezi de la Institutl Karolinska. În cazul scriitorilor, predispoziția spre sinucidere este de două ori mai mare decât în cazul persoanelor obișnuite.
De asemenea, spre deosebire de oamenii fără veleități artistice, dansatorii și fotografii au mai multe șanse să dezvolte o tulburare bipolară, psihoză periodică ce se manifestă printr-o succesiune de episoade de depresie și maniacale, precum și prin trecerea de la o stare afectivă la alta.
Rezultatele studiului publicat în Jurnalul de cercetare Psihiatrică au arătat că persoanele care lucrează în domenii ce solicită creativitate nu sunt mai predispuse la boli mintale decât ceilalți, însă există șanse mari să aibă o rudă apropiată care suferă de o tulburare alimentară precum anorexia, sau, în anumite cazuri, de autism.
Simon Kyaga, coordonatorul studiului citat, susține că aceste tulburări trebuie privite dintr-o nouă perspectivă, întrucât anumite trăsături sunt benefice sau chiar dezirabile. Spre exemplu, izolarea și interesele limitate ale unui autist sau comportamentul maniac al unui psihotic pot furniza concentrarea și ambiția unui spirit genial și creativ. În mod similar, gândurile dezorganizate asociate cu schizofrenia pot genera elementele care dau originalitate unei capodopere.
„Dacă ne concentrăm asupra efectelor pozitive ale tulburărilor pshice, putem să deschidem calea către noi metode de tratare a lor. În acest caz, doctorul și pacientul trebuie să stabilească de comun acord ce trebuie tratat și cu ce sacrificiu”, a explicat Simon Kyaga.
Specialistul susține că, în domeniul medical, lucrurile sunt fie albe, fie negre, metodele de tratare fiind lipsite de orice element patologic.
„Totuși, este important să nu idealizăm oamenii cu boli psihice, descriși adesea ca persoane geniale. Una din patru persoane este diagnosticată cu o problemă mintală, dar nu toți aceștia au fost educați în același spirit, nu provin din același mediu și nici nu au aceleași preocupări sau idealuri nu înseamnă, ca să poată fi artiști. Trebuie să identificăm problemele și să găsim o soluție pentru fiecare caz în parte”, a ținut să precizeze Beth Murphy, de la asociația pentru tulburări mintale „Mind”.
Chiar și așa, numeroase nume ale unor persoane cu afecțiuni psihice au rămas în istorie pentru creațiile pe care le-au lăsat omenirii. Scriitoarea Virginia Woolf suferea de depresie și a sfârșit prin a se îneca, Hans Christian Andersen era, de asemenea, bolnav de depresie, iar pe Ernest Hemingway aceeași boală l-a făcut să se împuște.