STUDIU. Treburile casnice reduc predispoziția la cancer mamar cu 13 procente
Poate sună ciudat, dar treburile casnice aduc un plus de sănătate, scrie Daily Mail. Oamenii de știință de la Universitatea din Oxford au descoperit că femeile care se ocupă de treburile casnice prezintă un risc mai scăzut cu 13% de a dezvolta cancer mamar decât cele care nu fac acest lucru.
Pentru a ajunge la această concluzie, cercetătorii britanic au analizat nivelul de activitate și dieta pe care o aveau un grup de peste 8.000 de femei diagnosticate cu cancer la sân.
„Acesta este cel mai mare studiu care demonstrează beneficiile activității fizice, chiar dacă acestea au un nivel moderat. Dincolo de faptul că mișcarea, indiferent de forma ei, reduce cancerul mamar, există dovezi care arată că activitatea fizică reduce riscul apariției cancerului de colon”, a declarat prof. Tim Key, medic epidemiolog, expert în oncologie, coordonatorul studiului.
Pentru a preveni apariția cancerului, specialiștii recomandă să facem 150 de minute de sport de intensitate moderată în fiecare săptămână. Dincolo de aceste indicații, Daily Mail scrie că doar 39% dintre bărbați și 29% dintre femei respectă acest lucru.
Medicii spun că factorii care sunt responsabili de apariția cancerului de sân sunt antecedentele familiale de cancer mamar, lipsa nașterilor și a alăptatului, menopauza tardivă, dieta bogată în grăsimi, obezitatea și radiațiile ionizante. Această maladie reprezintă una dintre problemele majore de sănătate publică, fiind cea mai frecventă boală canceroasă înregistrată în rândul populației feminine la nivel global.
Cancerul la sân este cel mai des întâlnit tip de cancer în rândul femeilor. Potrivit statisticilor din Marea Britanie, anual sunt diagnosticate peste 45.000 de cazuri. Cifrele mai arată că în Europa un nou caz de cancer la sân este diagnosticat la fiecare 2,5 minute. În România, 5% dintre femei suferă de această boală.
În fiecare an, în întreaga lume apar mai mult de o jumătate de milion de cazuri noi, incidența acestui tip de cancer fiind de 2-3 ori mai mare în țările moderne.