Tulburările de somn ar trebui incluse în aceeași categorie de factori de risc alături de fumat, lipsa activităților fizice și alimentația deficitară, precizează autorii acestei cercetări științifice. Studiul, prezentat la congresul Euro Heart Care organizat la Dubrovnik, în Croația, în colaborare cu Asociația croată a infirmierilor și infirmierelor din domeniul cardiologiei, estimează că riscul de AVC crește de patru ori în cazul persoanelor care suferă de tulburări de somn.
Profesorul Valery Gafarov, de la Lee College Baytown, din statul american Texas, reamintește rata ridicată a mortalității ce a fost asociată cu maladiile cardiovasculare, de aproape 50% în cazul deceselor premature, iar 80% dintre aceste cazuri sunt provocate de infarct miocardic și AVC. Ipoteza cercetătorului american se bazează pe o legătură foarte puternică între tulburările de somn și dezvoltarea riscului cardiovascular. Profesorul Gafarov consideră că tulburările de somn ar trebui să fie considerate un factor de risc evitabil, care ține de stilul de viață.
Studiul, desfășurat în cadrul programului MONICA (Multinational MONItoring of trends and determinants in CArdiovascular disease) al OMS, a examinat relația dintre tulburările de somn și riscul pe termen lung de criză cardiacă și AVC, pe un eșantion de 657 de bărbați, cu vârste cuprinse între 25 și 64 de ani, fără antecedente medicale, care au fost monitorizați timp de 14 ani. Calitatea somnului a fost evaluată la debutul studiului, în 1994, folosind Scala Jenkins.
Pe durata studiului, cercetătorii au remarcat faptul că 63% dintre participanții care au suferit o criză cardiacă sufereau și de tulburări de somn.
Aceste tulburări de somn au fost asociate la rândul lor cu anxietate, depresie, epuizare și stres.
Astfel, participanții care sufereau de tulburări de somn prezentau un risc de infarct miocardic de până la 2,6 ori mai mare și un risc de AVC de până la patru ori mai mare în raport cu participanții care aveau un somn bun.
Tulburările de somn apar în rândul persoanelor care dorm mai puțin de șapte ore pe noapte.
Cele mai frecvente cazuri de tulburări de somn au fost înregistrate în rândul participanților văduvi și divorțați, cu un nivel inferior de studii și cu un statut socio-profesional modest.