STUDIU. Zahărul stimulează memoria

STUDIU. Zahărul stimulează memoria
Publicat: 24/07/2012, 14:49
Actualizat: 25/07/2012, 20:16

Condamnat în repetate rânduri pentru că îngrașă, zahărul nu ar trebui eliminat definitiv din dieta zilnică. Cel puțin așa susțin savanții de la centrul spitalicesc de la Universitatea din Montreal, coordonați de Alex Parker, profer de patologie și biologie celulară.

Pe parcursul realizării studiului, oamenii de știință au constatat că acest ingredient, considerat de mulți nutriționiști dăunător organismului, este esențial pentru buna funcționare a creierului, notează site-ul maxisciences.com.

Experții susțin că zahărul previne apariția afecțiunilor legate de neuro-degenerescență, printre care boala Alzheimer. Cercetarea, publicată în revista „Aging Cell”, arată că acest ingredient ar fi bun pentru stimularea memoriei.

Acest lucru sugerează că anumite boli, cum ar fi Alzheimer, ar putea fi prevenite dacă includem zahărul în dieta zilnică. Se impune totuși mare prudență, pentru că zahărul provoacă și obezitate și diabet, precizează cercetătorii.

În prezent, boala Alzheimer este cea mai cunoscută afecțiune neuro-degenerativă, deoarece afectează un mare număr de persoane. Mai există însă și altele, ca boala Lou Gehrig (numită și scleroză laterală amiotropică – SLA) sau boala Huntington, asociată și ea cu îmbătrânirea. De mulți ani, cercetătorii încearcă să reducă degradarea neruronală legată de vârstă pentru a împiedica apariția unor astfel de boli.

În acest sens, ei vizează mai ales scăderea aportului caloric din alimentație, metodă care a dovedit că îmbunătățește sănătatea pacienților și le crește speranța de viață.

Pentru a ajunge la această concluzie, profesorul Alex Parker, împreună cu echipa sa, a recurs la Caenorhabditis elegans, un viermișor de 1 mm lungime, folosit adesea pentru studierea unor aspecte biologice. În prima fază, rezultatele obținute nu au fost unele încurajatoare: „Chiar dacă restricția calorică pare că îmbunătățește sănătatea în general, de-a lungul anilor am încercat să găsim efecte benefice în modelele noastre de neuro-degenerescență. Am văzut că efectele erau nesemnificstive sau deloc”, spune Alex Parker, care a decis apoi, împreună cu echipa, să schimbe strategia.

În loc să scadă caloriile din regimul alimentar al viermilor, savanții le-a administrat mari cantități de glucoză (nr. zahăr). Rezultatele obținute i-au uimit pe cercetători: „Spre marea noastră surprindere, am observat la viermii cărora li se administraseră cantități mari de glucoză o scădere semnificativă a degenerescenței la toate modelele noastre”, indică Alex Parker.

Oamenii de știință explică acest rezultat prin aportul energetic al zahărului. Ei sunt de părere că neuronii bolnavi sunt lipsiți de energie, glucoza oferindu-le resursele energetice necesare pentru o funcționare normală. Totuși, chiar dacă degenerescența viermilor scade, ei trăiesc mai puțin și nu sunt atât de sănătoși. Alex Parker subliniază că „regimul alimentar poate avea efecte profunde asupra sănătății și am descoperit un rol necunoscut până acum al zaharurilor: protecția împotriva anumitor forme de degenerescență, dar provocarea altor probleme de sănătate”.

Prin urmare, viitoarele studii trebuie să încerce să pună la punct demersuri terapeutice pe bază de zahăr, care să țintească doar neuronii, evitând astfel inconveniente ca tendința de a duce la obezitate și diabet. Cercetătorii de la Montreal au început deja noi analize pe viermi pentru a depista căi genetice implicate în procesul de protecție al zahărului. Analizele trebuie făcute apoi pe oameni, dintre care unii suferind de boli neuro-degenerative, care să confirme sau să infirme observațiile pe viermi.

Dacă duminică ar fi alegeri, tu cu cine ai vota?

Vezi rezultate

Loading ... Loading ...
Urmărește Gândul.ro pe Google News și Google Showcase
Un instalator austriac a găsit o comoară de 2,3 milioane de euro într-o locuință
Bianca Drăguşanu s-a dezlănţuit și… Gabi Bădălău a spus totul, după scandal: ordin de protecție?!...
FOTO. Vedeta din filmele pentru adulți s-a cuplat cu un milionar controversat din fotbal
Rusia, repetiție pentru un posibil atac nuclear. Ce sistem american poate distruge rachetele intercontinentale ale...
Andreea Nechita, fiica unui cunoscut dezvoltator imobiliar din Iași, a murit subit la doar 22...
Un bărbat a sunat la 112 să anunțe că un hoț i-a intrat în casă....
Putin a anunțat că Rusia a lovit Ucraina cu o nouă rachetă, cu nume de...
Răsturnare de situație! Silviu Prigoană nu ar avea un testament. Cine ar fi primit toată...
Data la care intră pensiile pe card în decembrie 2024. Ce se întâmplă cu cei...
România, lovită de un al doilea val de ninsori, ploi şi viscol de joi seara....
De ce s-a spânzurat Iasmina la 14 ani. Vărul fetei a dezvăluit: "A fost pedepsită"....
Ce se întâmplă cu pensiile românilor după ce Guvernul a rămas fără fonduri! Cu ce...
Avem TESTAMENTUL lui Silviu Prigoană! Surpriză MAXIMĂ pentru Adriana Bahmuțeanu
Rovinieta NU se mai plătește înaintea efectuării călătoriei. Legea a intrat în vigoare
Cooperare între compania cehă CZ şi compania românească Transcarpat Sportours International. Puşca de asalt CZ...
Află aici ADEVĂRUL! De ce pare totul PLAT dacă Pământul e rotund?
Statul îți IA BANII. Românii n-au dreptul la ei, deși i-au câștigat corect. Nu poți...
Calendarul pensiilor în luna decembrie. Când vin banii. Schimbare anunțată de Ministerul Muncii
Cod roșu de viscol în mai multe județe ale țării! În ce zone sunt așteptate...
"Tata, nu!" Ultima discuție pe care Igor Cuciuc a avut-o cu Andreea, chiar înainte de...
Șocul dimineții pentru Mădălin Ionescu! Câinele familiei a evadat din curte. Ce s-a întâmplat cu...
BANCUL ZILEI. Soacra către ginerele BULĂ: -Ce-o fi văzut fata mea la tine?
1 din 10 copii, victimă a violenței în primele două luni ale anului școlar