STUDIUL care explică de ce femeile trăiesc mai mult decât bărbații

Publicat: 04 08. 2012, 20:00
Actualizat: 04 08. 2012, 20:00

Savanții americani și cei britanici susțin că au reușit să deslușească misterul legat de motivul pentru care femeile trăiesc mai mult decât bărbații. Potrivit acestora, diferențele legate de speranța de viață dintre cele două sexe țin de mutațiile din ADN-ul mitocondrial, notează Daily Mail. Mitocondria, care se regăsește în aproape toate celulele animale, are rolul de a transforma hrana în energie.

Pentru a ajunge la această concluzie, oamenii de știință de la Monash School of Biological Sciences – SUA, coordonați de dr. Damian Dowling și Florencia Camus, împreună cu experții de la Universitatea Lancaster – Regatul Unit, coordonați de dr. David Clancy, au studiat mitocondriile a 13 grupe diferite de masculi și femele din specia musculiței de oțet, o insectă deja celebră în lumea experimentelor de laborator.

Astfel, au constatat că femeile trăiesc mai mult decât bărbații datorită unor mutații genetice, care se transmit doar pe cale maternă, nu și pe cea paternă. Experții spun că nu există nicio modalitate de a elimina mutațiile care afectează negativ speranța de viață a bărbaților.

Dr. Damian Dowling spune că rezultatele obținute în laborator arată că numeroasele mutații din ADN-ul mitocondrial afectează longevitatea bărbaților, precum și viteza cu care aceștia îmbătrânesc.

„În mod ciudat, aceleași mutații nu afectează deloc procesul de îmbătrânire a femeilor. Toate animalele prezintă mitocondrii, iar tendința femelelor de a trăi mai mult decât masculii este una des întâlnită la numeroase specii. Rezultatele noastre arată că mutațiile de la nivelul mitocondriilor generează o îmbătrânire mai accelerată în cazul masculilor din regnul animal”, a precizat cercetătorul american.

În urma datelor obținute în laborator, savanții punctează că femeile trăiesc cu cinci-șase ani mai mult decât băbații. Datele citate de Daily Mail arată că până la vârsta de 85 de ani, în Marea Britanie sunt aproximativ șase femei la fiecare patru bărbați, iar la 100 de ani, proporția e de două femei la un bărbat.