Studiul care spulberă un mit. Care este, de fapt, efectul uleiului de pește asupra organismului

Publicat: 09 02. 2018, 09:30
Actualizat: 09 02. 2018, 10:04

Într-un studiu extins realizat pe cobai,cercetătorii au descoperit că un consum prelungit de ulei de floarea soarelui sau de ulei de pește duce la schimbări la nivelul ficatului, care lasă acest organ vulnerabil în fața steatohepatitei  non alcoolice (NASH), o formă mult mai serioasă a steatozei hepatice non alcoolice (NAFLD).

Unul dintre autorii studiului, José Luis Quiles, profesor de fiziologie de la Universitatea Granada, din Spania, a publicat recent rezultatele cercetării în  The Journal of Nutritional Biochemistry.

Se estimează că în jur de 20% din populația SUA care are NAFLD suferă și de NASH, problemă care devine din ce în ce mai comună odată cu vârsta.

NASH este caracterizată de acumularea de grăsime în ficat – acumulare care nu este cauzată de consumul de alcool -, inflamație și deteriorarea celulelor hepatice. Afectarea ficatului care apare în cazul NASH poate crește riscul de ciroză și cancer hepatic. Câțiva factori de risc pentru steatohepatita non alcoolică includ greutatea peste limită, obezitatea, hipertensiunea arterială, valori ridicate ale colesterolului și diabetul de tip 2, toți aceștia fiind puternic influențați de dietă și stilul de viață.

Cum afectează grăsimile din dietă ficatul

Încercând să vadă care este legătura dintre dietă și NASH, studiul profesorului Quiles și a echipei sale a descoperit că tipurile de uleiuri pe care le consumăm ar putea juca un rol esențial în riscul de a face această afecțiune la un moment dat în viață. Cercetătorii și-au bazat studiul pe analizarea efectelor pe care diverse grăsimi le au asupra ficatului cobailor, printre acestea fiind studiate uleiul de floarea soarelui, cel de pește și cel extravirgin de măsline.

Citește continuarea în CSID