Pe lângă antioxidanți, matcha conține și aminoacizi precum L-Theanine și teina. Matcha are o contitate maimare de antioxidanți pe gram decât fructele de padure, Goji, ciocolata neagră, nucile pecan, fructele Acai și chiar spanacul. Față de ceaiul verde obișnuit, o ceașcă de matcha conține de peste 10 ori mai mulți antioxidanti. Acest lucru se datorează faptului că pulbere matcha folosește întreaga frunză de ceai verde, în timp de infuzia oferă doar aproximativ 10% din nutrienții plantei. Frunzele sunt aburite la fel ca în cazul ceaiului verde japonez, dar nu sunt laminate. În schimb, acestea sunt uscate, apoi sfărmate cu ajutorul unor pietre, iar pulberea verde rezultată este cunoscuta sub numele de matcha.
L-Theanine este un aminoacid foarte puternic ce are un efect relaxant asupra organismului. În schimb, teina (cunoscută și sub denumirea de cofeină din ceai) este cea care oferă energie și concentrare. Matcha conține 34 de mg de teină, dar efectul său durează mai mult timp decât cel al unui expresso care conține 60 mg de cofeină!
Consumat în trecut doar de călugarii budiști, ceaiul Matcha face parte din ritualul Zen de peste 800 de ani. În ultimii ani a devenit foarte popular și în Occident și a dus la dezvoltarea unei întregi industrii, fiind considerat un adevărat superaliment.