Peste 200 de persoane au avut nevoie de ajutorul medicilor de pe Ambulanță în noaptea de sâmbătă spre duminică. La nivelul Capitalei și al județului Ilfov, au fost înregistrate șase incendii, niciunul dintre acestea nefiind însă provocat de lumânările aprinse.
Reprezentanții ISU au precizat că, în același interval, au fost și trei deplasări la care nu a fost necesară intervenția, precum și o alarmă falsă.
În cele trei zile de Paște medicii recomandă să se mănânce cantități mici din fiecare aliment, cel mult două ouă, friptura de miel cu legume verzi, nu cu paste făinoase sau cartofi, care îngreunează digestia, iar la desert, doar o felie de pască sau cozonac.
„Perioada sărbătorilor de Paște reprezintă un bun prilej pentru a fi alături de cei dragi, de a ne revedea rudele și prietenii. Adeseori acest lucru implică mese copioase, de pe care, conform tradiției, nu trebuie să lipsească ouăle roșii, carnea de miel, cozonacul, pasca și vinul roșu. Trebuie însă ca, înainte de toate, pentru a ne bucura din plin de farmecul acestei sărbători, să învățăm să fim cumpătați”, a declarat, pentru Mediafax, Olivia Georgescu, medic primar diabet, nutriție și boli metabolice la Spitalul Universitar de Urgență Elias din București.
Medicul Olivia Georgescu spune că pentru o persoană sănătoasă este indicat să consume cantități mici din fiecare aliment pus pe masa de Paște. Astfel, ar trebui consumate cel mult două ouă vopsite pe zi, în condițiile în care și celelalte preparate de Paște, precum drobul, pasca și cozonacul, au în compoziție ouă.
Friptura de miel trebuie asezonată cu legume verzi, cum sunt spanacul, ștevia, salata și brocoli, nu cu paste făinoase, orez sau cartofi, care îngreunează digestia. Drobul ar trebui să conțină cel mult două-treimi de organe și cel puțin o treime legume verzi, a precizat medicul specialist.
De asemenea, la desert ar trebui să se mănânce o felie de pască sau de cozonac, pentru că acestea vin în completarea celorlalte mâncăruri. Vinul roșu băut la masa de Paște nu ar trebui să depășească 125 de mililitri în cazul femeilor și 250 de mililitri în cazul bărbaților, în condițiile în care asocierea dintre o masa copioasă și abuzul de alcool crește alarmant riscul de pancreatită acută, a mai spus medicul Olivia Georgescu.
Ea a atenționat că o persoană care a ținut post înaintea Paștelui trebuie să treacă treptat de la alimentația vegetariană la cea obișnuită, pentru o readaptare ușoară la alimentele de origine animală. Astfel, la reintroducerea în alimentație a proteinelor din ouă, carne și lactate este indicat să se consume jumătate din cantitatea permisă unei persoane care nu a ținut post.