Sute de milioane de femei își pun sănătatea în pericol atunci când gătesc
Pentru sute de milioane de femei din lume, a pregăti masa este o sarcină periculoasă, o problemă de sănătate publică și ecologică pe care Națiunile Unite și SUA și-au propus să o rezolve, scrie France Presse. Trei miliarde de persoane, adică 40% din populația mondială, gătesc cu ajutorul unui simplu foc din lemne, de cărbune, din gunoaie sau chiar excremente.
Menținând în echilibru un vas de gătit pe foc și stând uneori într-un fum sau abur toxice, ele își pun propria viață în pericol și pe cele ale copiilor lor.
Un program sprijinit de Națiunile Unite și Statele Unite ale Americii, „Alianța mondială pentru bucătării curate” are drept obiectiv furnizarea a circa 100 de milioane de plite de gătit în lume până în 2020. Alianța vrea totodată să îmbunătățească condițiile de viață și securitatea populațiilor din Lumea a Treia, să favorizeze condiția feminină, și să lupte împotriva schimbărilor climatice.
Una dintre beneficiare, Maria Itzep Chiguil, o mamă de familie în vârstă de 35 de ani din Guatemala, a povestit pentru AFP că a trăit mai mulți ani „într-un colț al bucătăriei cu o grămadă de gunoaie cărora le dădeam foc și deasupra cărora găteam”. „Era atât de mult fum tot timpul în casă încât copiii aveau probleme cu ochii, cu gâtul și cu căile respiratorii”, a explicat femeia.
Pentru Organizația Mondială a Sănătății, a găti deasupra unui foc neprotejat reprezintă unul din cele zece cele mai importante riscuri sanitare din lume. Două milioane de persoane, dintre care majoritatea copii de mai puțin de cinci ani, mor în fiecare an din cauză că inhalează prea mult fum de gătit. Alte milioane suferă arsuri din cauză că pun mâna pe recipiente încinse.
În context, Națiunile Unite și Departamentul de Stat american au colaborat pentru deschiderea în septembrie 2010 a Alianței, un parteneriat public-privat ce reunește guverne, finanțiști, ONG-uri, cercetători și industriași. Secretarul de stat Hillary Clinton, care insistă în mod regulat pe tema condiției femeilor în lume, s-a poziționat în prima linie a acestui program: ea a încercat până acum să convingă 36 de țări să se alăture Alianței sub formă de donatori sau beneficiari ai programului. „Este una dintre problemele internaționale pe care le putem rezolva”, a subliniat ea recent.