Un tânăr de 21 de ani din Iași a fost diagnosticat cu leptospiroză și este internat la Spitalul de Boli Infecțioase „Sfânta Parascheva”. Maladia apare în urma contactului cu urina animalelor bolnave, conform medicilor.
Tânărul, care lucrează în construcţii, a mers, marţi, la spital şi le-a spus medicilor că, în urmă cu o săptămână, a avut simptome de viroză respiratorie, respectiv febră, frisoane şi dureri ale oaselor, iar ulterior a observat o schimbare a coloraţiei tegumentului.
Managerul Spitalului de Boli Infecţioase Iaşi, medicul Florin Roşu, a afirmat că pacientul a fost supus investigaţiilor pentru a se stabili cu exactitate diagnosticul, iar analizele au arătat o creştere a bilirubinei cu 23 de mg peste valoarea normală.
„S-a infirmat orice prezenţă a unui virus hepatic. Investigaţiile au arătat un grad important de insuficienţă renală şi insuficienţă hepatică. Pentru că avea un comportament nefiresc, medicii noştri au vrut să excludă şi prezenţa oricărei substanţe interzise în sânge, sau a unei intoxicaţii. Rezultatele finale ale probelor au confirmat prezenţa leptospirozei”, a declarat medicul Florin Roşu.
Potrivit acestuia, evoluţia pacientului este una bună, dar va mai rămîne internat în spital cel puţin o săptămână, scrie News.ro.
Medicul Florin Roşu a amintit că leptospiroza este o boală declanşată de contactul cu urina animalelor bolnave. Animalele nu prezintă simptome, ci doar elimină şi răspândesc bacteria în mediul înconjurător, respectiv în ape stătătoare, alimente, materiale sau suprafeţe. Cei mai frecvenţi transmiţători sunt şoarecii şi şobolanii.
Trecerea prin boală nu oferă imunitate, de aceea se impune o igienă riguroasă a mâinilor. De asemenea, folosirea mănuşilor în manipularea materialelor sau alimentelor din hale, depozite şi cămări, precum şi folosirea cizmelor de cauciuc sunt metode eficiente de protecţie împotriva îmbolnăvirii.
Perioada de incubație este între 2 și 30 de zile. Majoritatea pacienților fac o formă ușoară, fără icter, dar 5-10% fac o formă severă a bolii. Boala evoluează în 2 faze: prima fază, acută (septicemică), ce durează o săptămână și a doua fază, imună, caracterizată de producerea anticorpilor și eliminarea leptospirei în urină.
Manifestările sunt variabile: durere de cap, febră, dureri musculare, inflamații oculare, erupție cutanată, icter, grețuri, vărsături, dureri abdominale, ficat și splina mărite, diaree, tuse, meningită, insuficiență renală, afectare cardiacă. Infecția cu Leptospira în timpul sarcinii poate afecta grav fătul, conform Bioclinica.