Te-ai săturat să răcești des sau să ai dureri de cap frecvente? Cum să îți îmbunătățești IMUNITATEA

Publicat: 15 09. 2018, 01:14
Actualizat: 18 03. 2019, 19:40

 

Mai puține grăsimi

Dietele bogate în grăsimi pot face sistemul imunitar „mai puțin funcțional și mai leneș”, spune Simin Nikbin Meydani, directorul asociat al Centrului de Cercetare pentru Nutriție USDA la Universitatea Tufts din Boston. Un studiu Tufts a comparat efectele asupra funcției imunitare a unei diete tipice occidentale (conținând 38% grăsime) față de cea a unei diete de scădere a colesterolului (28% grăsime) și a descoperit că dieta cu conținut scăzut de grăsimi a îmbunătățit funcționarea limfocitelor T care ajută la prevenirea infecțiilor. Încearcă să obții 25-30% din totalul caloriilor zilnice din grăsimi, majoritatea provenind din grăsimi mononesaturate (găsite în ulei de măsline, avocado și unt de arahide) și grăsimi polinesaturate (floarea-soarelui și de porumb, somnul și nucile). Limitează grăsimile saturate (cum ar fi cele din laptele integral, untul și carnea cu conținut ridicat de grăsimi) și grăsimile trans (care sunt enumerate pe etichete ca uleiuri parțial hidrogenate).

 

Mai multe proteine

Aminoacizii din proteine reprezintă blocurile de celule ale sistemului imunitar și contribuie la crearea anticorpilor. Ar trebui să consumați aproximativ 50 de grame de proteine pe zi (aproximativ 60-75 grame în cazul femeilor însărcinate). Alegeți proteine slabe, cum ar fi peștele, păsările de curte fără pielițe, ouăle, fasolea, bucățile de carne de vită sau produsele din soia.

Exerciții fizice

Potrivit mai multor studii, s-a dovedit că mișcarea fizică moderată (mersul pe jos, ciclismul sau înotul timp de 45 de minute, de cinci ori pe săptămână) îmbunătățește apărarea organismului și chiar reduce zilele de boală cu până la 50%. Exercițiul aerobic sporește circulația sângelui și „sistemul circulator este calea de transport pentru acele celule care luptă împotriva infecției”, spune David Katz, internist și director al Centrului de Cercetare pentru Prevenirea Bolilor, Universitatea Yale din Derby, Connecticut. Studiile au arătat că un exercițiu prelungit, viguros (cum ar fi alergarea unui maraton) poate compromite imunitatea după antrenament.

Citește mai multe detalii pe CSID