Te îngrași, deși nu mănânci mult? Patru motive care s-ar putea să te ajute să depistezi cauza
Orice, de la un dezechilibru hormonal, la o deficiență de vitamine sau la un tratament medicamentos poate duce la o creștere în greutate. Iată patru dintre motivele pentru care este posibil să te îngrași, chiar dacă duci o viață sănătoasă, cu o dietă echilibrată și sport.
Suferi de depresie
Multe medicamente antidepresive cauzează creștere în greutate – deci, dacă ai fost diagnostica cu depresie și iei tratament pentru această afecțiune, așteaptă-te la o creștere graduală în greutate, pe parcursul lunilor. Dacă nu iei pastile, exisă numeroase studii care demonstrează că există o legătură între depresie și creșterea în greutate. Un studiu din 2010 publicat în Jurnalul American de Sănătate Publică a constatat că persoanele care se simt trist și singurele câștigă în greutate mai repede decât cele care raportează mai puține simptome legate de depresie, pentru că sunt tentate să mănânce mai multe alimente bogate în grăsimi și calorii, alimente care sporesc de cele mai multe ori confortul psihic.
Iei anumite medicamente
Există o listă lungă de medicamente care pot provoca creșterea în greutate: anticoncepționale, medicamente pentru terapie hormonală, steroizi, beta-blocante pentru bolile de inimă și tensiunea arterială, medicamente anti-convulsii, medicamente pentru cancerul de sân, unele tratamente pentru poliartrita reumatoida și chiar unele medicamente pentru migrena și arsuri la stomac. Dacă observi o creștere în greutate care nu se justifică prin schimbarea stilului de viață, aruncă un ochi la prospectele medicamentelor pe care le ei și este posibil să observi că aceasta este cauza. Dacă este vorba despre un tratament de durată, discută cu medicul tău pentru a vedea ce alternative terapeutice ai.
Citește continuarea pe CSID!
Foto: Hepta