Președintele Societății de Neurologie și al Societății pentru Studiul Neuroprotecției și Neuroplasticității, Dafin Mureșanu, a declarat, joi, la Cluj-Napoca, într-o conferință de presă, că neuroreabilitarea reprezintă o șansă de recuperare a deficitelor și reîntoarcerea pacienților la o viață cât mai apropiată de cea normală, transmite corespondentul MEDIAFAX.
„Neuroreabilitarea este un proces terapeutic complex prin care o persoană cu un anumit grad de dizabilitate, cauzată de un accident vascular cerebral, își poate dobândi capacitățile fizice, cognitive, emoționale și psiho-sociale în limitele determinate de tipul și complexitatea leziunii. Neuroreabilitarea reprezintă o șansă de recuperare a deficitelor și reîntoarcere a pacienților la o viață cât mai apropiată de cea normală. Strategiile terapeutice în neuroreabilitare s-au schimbat radical în ultimii ani, astfel încât pacienții beneficiază acum de tehnologii noi, cum ar fi terapii asistate de roboți, noi strategii farmacologice de stimulare a neuroplasticității, dar și programe bazate pe utilizarea principiilor realității virtuale”, a spus Mureșanu.
Potrivit acestuia, înțelegerea profundă a mecanismelor de protecție și regenerare a sistemului nervos a permis accesul la „o viziune personalizată asupra terapiilor specifice care se pot adresa suferințelor unui pacient”.
Dafin Mureșanu a explicat că, potrivit statisticilor, la fiecare opt minute un român suferă un accident vascular cerebral, care reprezintă una dintre principalele cauze de mortalitate în România și a treia cauză în lume.
Statisticile arată că din cei aproximativ 65.000 de români care suferă anual un accident vascular cerebral o treime rămân cu diverse grade de dizabilitate.
Dafin Mureșanu a participat, joi, la Cluj-Napoca, la cel de-al patrulea Curs European de Neuroreabilitare care se desfășoară în perioada 26 – 28 iunie. De asemenea, el a vizitat și Centrul de Cercetare și Diagnostic al Bolilor Neurologice din România „RoNeuro”, deschis în urmă cu trei săptămâni.