„Până la 1 aprilie, Ministerul Sănătății are sarcină să facă corecția prețurilor. Conform unui ordin din 2015, această corecție nu s-a efectuat din 2015, dar vom proroga acest termen până la 1 septembrie, pentru a putea calcula cu acuratețe aceste influențe. Sunt corecțiile stabilite prin lege, este cursul valutar, sunt mai multe, dar la unele medicamente prețurile pot să crească, dar la multe prețurile vor scădea. La unele pot să crească, la altele pot să scadă. Din ceea ce am făcut noi preliminar și la medicamentele la care există posibilitatea să crească, dar nu sunt creșteri semnificative. Până la urmă, dacă ai un partener negociezi, dar până negociezi respecți termenii contractuali”, a declarat Sorina Pintea, într-o conferință de presă.
Fostul ministrul al Sănătății, Florian Bodog, a amânat la rândul său recalcularea prețului medicamentelor. El a emis în acest sens un ordin de ministru, care a fost publicat în Monitorul Oficial pe 1 ianuarie 2018 și care amâna recalcularea prețurilor până la 1 aprilie.
La începutul anului, România trebuia să recalculeze prețurile medicamentelor prin raportare la coșul a 12 țări din Uniunea Europeană. Cu toate acestea, recalcularea nu s-a mai făcut din anul 2015.