Testul prin care Angelina Jolie a aflat că prezintă un risc de 87% de apariție a cancerului mamar se face și în România. „Formele incipiente sunt incurabile în proporție de 98%”
Tehnica genetică prin care sunt scanate genele BRCA 1 și BRCA 2 se numește MLPA și poate depista modificările majore, scrie site-ul știrileprotv.ro.
„Acestea se transmit ereditar și este bine să se compare și cu profilul unei rude apropiate pentru a se vedea existența acelor modificări în cazul ambelor persoane”, a declarat Dr. Caty Tătaru, doctor în genetică.
Modificările genetice, odată reperate, nu impun decizii radicale, ci doar investigații ecografice regulate, la intervale de timp de trei – șase luni.
Discutăm despre o ecografie de sân, cât și una transvaginală, care vizualizează mai bine aparatul genital. „O mutație în gena BRCA 1 poate da atât cancere de sân, cât și cancer ovarian. În cazul genei BRCA 2 sunt mai rare situațiile în care se ajunge la cancer ereditar de sân”, a mai spus dr. Tătaru.
Pe de altă parte, mai puțin de 10% din cazurile de cancer de sân apărute au o determinare genetică. Peste 90% dintre femeile care ajung să sufere de cea mai frecventă formă de cancer nu au o cauză care poate fi, încă, evidențiată. Și de aceea, o dată pe an, ecografia de sân, dar și cea de aparat genital să devină o adevărată rutină.
„O femeie tânără trebuie să se gândească, nu să se sperie, dar să se gândească la faptul că e posibil ca în sân să aibă o boală care poate să fie foarte severă sau poate să am o patologie care, nevăzută de doctor, netratată să ducă mai târziu la cancer de sân. Formele incipiente sunt incurabile în proporție de 98%”, a declarat, la rândul său, dr. Ioan Stoian, medic primar ginecolog.
Un test pentru mutații BRCA1 cancer ereditar sân/ovar costă în jur de 5.175 lei la unul din spitalele private din țară.
sursă tabel: synevo.ro