Top 9 alimente sățioase care nu îngrașă, ideale pentru consumat vara: „Fericiți și cu burta plină…chiar se poate!”
Mai sunt doar câteva zile până la debutul oficial al sezonului estival și mulți români fac eforturi mari pentru a scăpa de kilogramele în plus acumulate după sărbători. Din fericire există o serie de alimente care sunt foarte sățioase și care nu îngrașă, spune medicul Mihaela Bilic.
În această perioadă aproape de vară, mulți români apelează la diverse strategii pentru a controla foamea intensă, iar alegerea alimentelor sățioase este una dintre cele mai eficiente.
Totuși, unele alimente, deși sunt sățioase, vin la „pachet” cu un aport caloric semnificativ.
Medicul Mihaela Bilic spune că „alimentele anti-foame” sunt acelea care oferă o senzație de sațietate pe termen lung, cu un aport caloric relativ mic. Această senzație apare datorită a două categorii de nutrienți: fibrele, care au volum mare și dau efect de stomac plin, și proteinele, care sunt greu de digerat și metabolizat.
„Vi s-a întâmplat vreodată să aveți o foame de lup și să simțiți că ați putea mânca tot frigiderul? Ca să ne păcălim instinctele, trebuie să alegem alimentele cu putere sațiogenă crescută, care ne satură cu puține calorii”, explică Bilic.
La polul opus sunt alimentele cu volum mic și conținut caloric crescut, precum brânzeturi, mezeluri, alune și migdale, produse de ronțăit dulci sau sărate. Chiar dacă ni se pare că am mâncat puțin, nu ne săturăm și ne îngrășăm.
Iată top 9 alimente cu sațietate maximă și aport caloric redus:
- Oul fiert: produsul cu cea mai mare putere sațiogenă, având doar 80 de calorii.
- Carnea: indiferent de tip, proteinele din carne au calorii negative, țin de foame multe ore și organismul cheltuiește energie pentru a le metaboliza.
- Peștele: în special cel gras, oferă proteine cu efect sațiogen și are un efect antiinflamator datorită acizilor grași omega-3.
- Leguminoasele: precum fasolea boabe, mazărea, lintea și năutul, sunt surse excelente de proteine vegetale.
- Pastele fierte al dente și cartofii în coajă: acestea ne satură fără a pune în pericol silueta. Este recomandat să consumați pastele și cartofii după ce s-au răcit, deoarece o parte din amidon nu se mai absoarbe.
- Pâinea integrală: bogată în tărâțe, este de preferat variantei albe datorită conținutului mare de fibre.
- Supa și ciorba: acestea ne satură cu puține calorii și stau în stomac de două ori mai mult decât felul doi.
- Fructele bogate în pectină: precum merele, perele, gutuile și caisele, care saturează rapid și scad absorția de zahăr din intestin.
- Morcovul: leguma ideală pentru gustări, oferind sațietate cu puține calorii.
- Porumbul expandat cu aer: adică popcorn și pufuleți, este o opțiune excelentă pentru gustările sărate.
„Fericiți și cu burta plină…chiar se poate!”, este mesajul transmis de Mihaela Bilic pe pagina sa de Facebook.
Citește și:
Dieta cu roșii, modul prin care poți avea greutatea dorită într-un timp RECORD