Prima pagină » Sănătate » Trecerea la ora de iarnă îți poate afecta bioritmul. Ce schimbări au loc în organism

Trecerea la ora de iarnă îți poate afecta bioritmul. Ce schimbări au loc în organism

Trecerea la ora de iarnă îți poate afecta bioritmul. Ce schimbări au loc în organism
În seara aceasta trecem la programul de iarnă. Astfel, ora 4 dimineața va deveni ora 3. Dormim mai mult, dar medicii afirmă că această schimbare a orei perturbă bioritmul organismului.

Copii și bătrânii resimt cel mai puternic trecerea la ora de iarnă. Medicii spun că schimbarea orei ne afectează pe toți, unii resimțind-o mai puternic.

Potrivit acestora, în primele zile de când ceasul s-a dat cu o oră înapoi ne putem confrunta cu tulburări de somn, cu scăderea poftei de mâncare și a capacității de muncă, notează Agerpres. În plus, în perioada următoare putem acuza un nivel de concentrare scăzut. Pentru a diminua efectele cât mai mult, specialiștii fac câteva recomandări pentru a trece cu bine la ora de iarnă.

Persoanele supuse stresului pot simți o stare de angoasă ca urmare a posibilității de a uita să schimbe ora și mai ales de faptul că trebuie să regleze ora la toate echipamentele electronice. Deși majoritatea aparatelor (computere, televizoare, DVD) se reglează automat, ceasurile trebuie reglate MANUAL și este bine să se facă cu anticipație. A schimba ora în ajun prezintă avantajul de a obișnui organismul înainte de a se produce schimbarea.

O altă recomandare este de a merge la culcare cu o oră mai târziu sâmbătă seara. În acest fel, numărând aceleași ore de somn, trezirea de dimineață se va face la o oră considerată ca obișnuită.

Specialiștii sfătuiesc totuși să nu se lenevească prea mult duminică în pat. Dacă dormim prea mult, riscăm ca duminică seară să nu ne fie somn la ora când trebuie să mergem la culcare.

Unele persoane acuză o oboseală puternică după schimbarea orei, însoțită eventual de o senzație de disconfort și chiar de dureri de cap. Pentru a depăși această stare este nevoie de multă odihnă și de necesitatea de a adopta un ritm de viață (MUNCĂ, ore de masă și de culcare) ce corespunde trecerii la noua oră. Simptomele vor trece în câteva zile sau în maximum câteva săptămâni.

Citește și