Trei alimente recomandate în luna noiembrie pentru întărirea IMUNITĂȚII. Sunt indicate și pentru sănătatea cardiacă

Publicat: 05 11. 2024, 09:52
Actualizat: 05 11. 2024, 10:08
Trei alimente recomandate în luna noiembrie pentru întărirea IMUNITĂȚII. Sunt indicate și pentru sănătatea cardiacă. Sursa Foto: Shutterstock

Toamna este sezonul în care organismul nostru devine mai vulnerabil la răceli, viroze și gripă, pe măsură ce temperaturile scad și ne petrecem mai mult timp în spații închise. Variațiile de temperatură, umiditatea crescută și reducerea luminii solare contribuie la slăbirea sistemului imunitar, făcându-ne mai susceptibili la infecții respiratorii. În această perioadă, alimentația joacă un rol esențial în susținerea imunității și prevenirea îmbolnăvirilor. 

Consumul de fructe și legume bogate în vitamine și antioxidanți, cum ar fi citricele, ardeii roșii, usturoiul și ghimbirul, poate întări imunitatea și ajuta organismul să lupte împotriva virusurilor sezoniere. De asemenea, alimentele bogate în zinc și probiotice, precum semințele de dovleac și iaurtul, sunt importante pentru a sprijini un sistem imunitar sănătos. Dar care sunt cele mai indicate alimente pentru întărirea sănătății și sănătatea cardiacă?

Usturoiul întărește imunitatea

Mahammad Juber,  contribuitor editorial la WebMD, doctor în farmacologie la Gandhi Medical College, absolvent de medicină și chirurgie la Institutul Shadan de Științe Medicale, Hyderabad, India, la Universitatea Dr. NTR de Științe ale Sănătății, recomandă usturoiul.

Usturoiul a fost folosit atât ca remediu medicinal, cât și ca aliment sau condiment încă de la începuturile istoriei scrise. Texte medicale antice din Egipt, China, India, Grecia și Roma menționează utilitatea medicală a usturoiului. Planta  comestibilă, folosită pentru condimentare, este menționată în Biblie și în Coran. Planta este originară din Asia Centrală, căței de usturoi vechi de peste 3000 de ani fiind găsiți în mormântul faraonului Tutankhamon.

Este indicat pentru sănătatea cardiacă. Are proprietăți antimicrobiene și anticancerigene. Unele studii au sugerat că usturoiul crud ar putea fi mai eficient decât cel gătit. Ceaiul de usturoi își păstrează beneficiile pentru sănătate dacă este pregătit corect: cheia este să fierbi usturoiul zdrobit nu mai mult de 3 minute.

Sursa Foto: Shutterstock

Peștele este ideal pentru memorie

Dany Paul Baby, doctor l în medicină, absolvent al Universității Americane Internaționale de Medicină, St Lucia, în 2019, recomandă peștele.  Creatura acvatică este o sursă de hrană, de proteine, vitamine și minerale esențiale. Există zeci de varietăți de pește, cu o gamă largă de arome și metode de gătit pentru a satisface toate gusturile.

Consumul de pește este o alternativă excelentă la consumul de carne roșie,  fiind indicat pentru sănătatea inimii și ameliorarea depresiei.  Vitaminele, mineralele și acizii grași din pește pot aduce beneficii semnificative pentru sănătate. Peștele este bogat în un tip de grăsime cunoscută sub numele de acizi grași omega. Acești acizi grași sunt importanți pentru menținerea sănătății creierului. Nivelurile scăzute de acizi grași omega-3 din sânge sunt legate de îmbătrânirea accelerată a creierului, inclusiv simptome precum pierderea memoriei și tulburările cognitive.

Vitamina B12 din pește este esențială pentru celulele roșii sănătoase, regenerarea ADN-ului și funcționarea nervilor. Aportul adecvat de vitamina B12 este asociat cu un risc redus de demență și boli de inimă. Lipsa de vitamina B12 cauzează oboseala cronică și anemia.  De fapt, aceste niveluri scăzute de acizi grași omega sunt asociate cu micșorarea creierului pe măsură ce îmbătrânim.

Sursa Foto: Shutterstock

 

Portocalele sunt indicate pentru piele

Poonam Sachdev,  specializată pe medicină și chirurgie, absolventă la Madras Medical College, Chennai, India, și doctor în medicină, cu specializare în pediatrie la Universitatea din Gujarat în 2003,  recomandă portocalele. Fructul de culoare portocalie/oranj sunt alimente de bază în multe bucătării.

Acest fruct rotund și citric se găsește în bolurile de fructe, în frigidere și în cutiile de prânz din întreaga lume. Da, probabil că ai văzut și ai mâncat cel puțin o portocală, dar știi cât de benefice sunt acestea pentru corpul tău? Portocalele sunt o „adevărată putere nutritivă, pline de vitamine și minerale”, scrie medicul. Este cea mai mare sursă de vitamina C, un antioxidant care previne deteriorarea celulară și cancerul.

Vitamina C din portocale are și alte beneficii pentru sănătate:

  • întărește vasele de sânge, mușchii și colagenul din oase;
  • luptă împotriva inflamației și poate reduce severitatea unor afecțiuni precum astmul, artrita reumatoidă și cancerul;
  • stimulează sistemul imunitar pentru a ne proteja împotriva virusurilor și germenilor;
  • îmbunătățește absorbția fierului și combate anemia;
  • încetinește degenerarea maculară legată odată cu înaintarea în vârstă –  poate duce și la slăbirea vederii;
  • scade tensiunea arterială și nivelul de cortizol, hormonul stresului.
  • acidul citric, un compus acru găsit în fructele citrice,  poate modifica nivelurile de pH din urină și poate preveni formarea pietrelor de oxalat de calciu, adică pietrele la rinichi.
Sursa Foto: Shutterstock

 

Citește și: Cu cât se scumpesc alimentele de bază, toamna aceasta, în urma secetei. Cât va costa o caserolă de carne sau un kilogram de cartofi românești