Un aliment des consumat la brunch ar putea deveni un LUX. Fermierii se plâng că nu mai au destulă apă pentru a face față cererii globale crescute

Publicat: 18 05. 2024, 17:37
Un aliment des consumat la brunch ar putea deveni un LUX. Fermierii se plâng că nu mai au destulă apă pentru a face față cererii globale crescute. Sursa Foto- Shutterstock

Avocado este un fruct care a căpătat notorietate globală în anii 2010. A devenit alimentul asociat cu generația milenialilor consumatori de meniur de brunch scumpe.

Cu toate acestea, pe măsură ce popularitatea sa crește, producția în țările-cheie de cultivare scade din cauza condițiilor climatice.

Avocado – Un aliment popular, dar greu de produs

Bogat în fibre și grăsimi sănătoase, avocado consumă cantități vaste de apă pe măsură ce crește. Este foarte vulnerabil la căldură. Producția în țările-cheie,  inclusiv Burundi, Chile, Peru, Spania, Africa de Sud și Mexic, scade din cauza condițiilor climatice.

Avocado. Sursa Foto – Shutterstock

Fermierii care cultivă avocado solicită ajutoare din partea guvernelor. De exemplu,  Jolis Bigirimana, un fermier de avocado și președinte al Farmer’s Pride Burundi, a declarat pentru  SkyNews că schimbările climatice „reprezintă o problemă majoră, în special pentru cultivatorii de avocado”:

„Experimentăm temperaturi ridicate, ploi abundente și eroziune, ceea ce afectează teribil productivitatea fermierilor și veniturile lor.  Acum ne costă mult să udăm recoltele”. 

Dr. Chloe Sutcliffe, de la Royal Horticultural Society, a declarat că Marea Britanie importă avocado din Peru și Chile, unde lipsa de apă este deja o problemă în creștere.  Ea a menționat că extinderea producției de avocado a afectat accesul la apă pentru unii fermieri mici.

Fructul ar putea deveni un aliment de lux din 2050

Conform expertului în alimentație durabilă Honor Eldridge, un singur avocado necesită în medie 320 de litri de apă.  Cel mai mare producător de avocado din lume, Mexicul, ar putea reduce cu 31% suprafața de cultivare până în 2050 dacă temperaturile globale vor crește cu 2 grade Celsius.

În prezent, lumea se îndreaptă spre o încălzire de 2,5-2,9°C față de nivelurile preindustriale. Cu  mult peste 1,5-2°C, nivelul stabilit  în Acordul de la Paris.  Consecințele ar putea fi devastatoare, având în vedere că avocado nu este singurul fruct care va fi afectat.

Banana, cafeaua, ciocolata, portocala etc. s-ar putea scumpi din cauza schimbărilor climatice, dar și fiindcă producătorii nu mai fac față la cererile din partea țărilor dezvoltate.

Care sunt soluțiile?

Avocado poate fi cultivat și pe continentul european. În Spania, avocado este cultivat la scară largă în regiuni ca Huelva, Cadiz, Almeria, Murcia, Alicante și Valencia. Pentru a cultiva acest fruct, necesită tehnici de irigare eficiente.  Este necesară o selectare a soiurilor de avocado rezistente la secetă.

De asemenea, implementarea sistemelor de reciclare a apei dulce de care fructul este foarte dependent. Este încurajată diversificarea culturilor.  Consumatorii trebuie informați pentru a conștientiza impactul consumului de avocado asupra mediului. Trebuie promovat un consum mai responsabil.

Există alternative la avocado: legume cu frunze verzi care sunt bogate în luteină, fisticul, dovleacul, bananele, untul din nuci de caju, fasolea albă etc.   40% din producția globală de avocado este risipită anual. Ajunge la gunoi pentru că sunt culese și expuse în magazine, dar nu se vând din cauza prețurilor în creștere.  

Citește și: PREȚUL orezului crește constant. După cartofi, încă un „aliment al săracului” din rafturile magazinelor s-ar putea scumpi