Un antibiotic la modă în anii ’50 ar putea combate formele de tuberculoză rezistente la alte medicamente
Piridomicina, antibiotic natural descoperit în anii ’50, ar putea combate într-o bună zi formele de tuberculoză rezistente la alte tratamente, forme al căror număr a crescut semnificativ în lumea întreagă, arată un studiu apărut luni și menționat de AFP.
O echipă de cercetători de la două institute elvețiene a studiat proprietățile acestei molecule anti-bacteriene, descoperite în 1953 de cercetători japonezi, dar abandonată după realizarea izoniazidei, compus sintetic ce s-a dovedit eficient împotriva tuberculozei.
După o utilizare îndelungată, cazurile de rezistență la antibioticele de sinteză cel mai des folosite s-au înmulțit în ultimii ani, situându-se, potrivit Organizației Mondiale a Sănătății, la cel puțin 500.000 de persoane din cele 8-9 milioane care se îmbolnăvesc anual de tuberculoză. În fiecare an mor din cauza acestei boli circa 1,4 milioane de oameni, notează Agerpres.
În urma testelor de laborator și a unui studiu preclinic, cercetătorii, ale căror lucrări au apărut în revista EMBO Molecular Medicine, au arătat că piridomicina, extrasă dintr-o bacterie din sol, elimină bacilul Koch inhibând o enzimă vitală, așa cum fac alte antibiotice. ‘Pot fi combătute chiar și tulpini rezistente la antibioticele obișnuite – printre care cele care au afectat recent Rusia, Africa de Sud și nordul Americii’, a declarat AFP Stewart Cole, director al Global Health Institute de la Școala politehnică federală din Lausanne, care a coordonat lucrările.
El a precizat că piridomicina atacă unul din punctele forte ale bacteriei, acidul micolic, lipidă din peretele bacteriei, dar nu pe aceeași cale ca izoniazida, ceea ce-i permite să elimine și bacteriile rezistente la acest antibiotic.
Cole rămâne însă prudent în privința dezvoltării unui tratament împotriva tuberculozelor rezistente. ‘Sperăm ca cercetările să ducă la descoperirea unui nou medicament, dar suntem încă departe de acest scop. S-ar putea să dureze câțiva ani’, a declarat el.
Lupta împotriva tuberculozei, boala vindecabilă, dar multă vreme neglijată, care afectează îndeosebi Asia și Africa, face în prezent obiectul unor inițiative ambi’ioase: punerea la punct a unui amestec de antibiotice eficient și ieftin sub egida ONG-ului TB Alliance și cercetările efectuate de Inserm/Pasteur în privința unui vaccin mai eficient la adulți decât clasicul BCG.