Prima pagină » Actualitate » Un bărbat de 66 de ani a mai trăit 30 de ani după ce medicii i-au spus că are CANCER pulmonar în fază terminală. Cum a supraviețuit bolii necruțătoare

Un bărbat de 66 de ani a mai trăit 30 de ani după ce medicii i-au spus că are CANCER pulmonar în fază terminală. Cum a supraviețuit bolii necruțătoare

Un bărbat de 66 de ani a mai trăit 30 de ani după ce medicii i-au spus că are CANCER pulmonar în fază terminală. Cum a supraviețuit bolii necruțătoare
FOTO - Caracter ilustrativ: Shutterstock

Stamatis Moraitis, un grec în vârstă de 66 de ani care își petrecuse cea mai mare parte a vieții sale în suburbiile din New York și Florida, a început să aibă probleme de respirație și nu mai putea să ducă o zi de muncă la bun sfârșit. A mers de urgență la spital, iar medicii i-au spus că are cancer pulmonar în fază terminală. După acest diagnostic crunt, a mai trăit încă de 30 de ani după ce s-a mutat într-o „Zonă Albastră”.

Inițial, el a decis să se mute înapoi în țara sa natală, pe insula mediteraneană izolată Ikaria, împreună cu soția sa, Elpiniki, pentru a nu fi o povară pentru copii, dar și să fie înmormântat lângă mare, unde era și mai ieftin.

Ikaria este o insulă grecească situată la jumătatea distanței dintre Atena și Turcia. Aici, într-un loc unic și izolat, oamenii trăiesc în mod obișnuit peste 100 de ani.

Astfel, Stamatis Moraitis a început să se miște, respirând aerul proaspăt, admirând apa limpede și albastră, a început să bea vin și să reia legătura cu vechi prieteni, iar în final decis să se apuce și de grădinărit.

A început să planteze viță de vie pentru o podgorie în curtea din spatele casei sale, deși era convins că nu va apuca să se bucure de recolta sa, dar a considerat că măcar soția sa îți va aduce aminte de el atunci când va gusta din vinul astfel obținut, scrie Businessinsider.com.

Însă, din fericire, 30 de ani mai târziu, el era în viață că deasupra solului și cultiva tot felul de fructe și legume, inclusiv struguri pentru vin și măsline pentru ulei, pe proprietatea familiei sale.

„Încă mai beau vin și muncesc. Nu sunt doctor, dar cred că vinul m-a ajutat. Nu am făcut nimic altceva, în afară de a mânca mâncare pură, vin pur, ierburi pure”, a declarat Moraitis pentru BBC la începutul anului 2013, cu doar câteva săptămâni înainte de a muri, la 98 de ani.

Treburile sale zilnice îi dădeau un scop iar dacă voia să gătească cu ulei de măsline sau să îl pună în salate, trebuia doar să iasă și să aducă măslinele la presă.

Autorul și expertul în longevitate Dan Buettner a vizitat Ikaria pentru a afla despre trucurile de longevitate ale insulei.

Într-un documentar denumit „Trăiește până la 100 de ani: secretul Zonelor Albastre”, Stamatis Moraitis a vorbit despre povestea sa, iar când a fost întrebat care este secretul lui, el a spus că „am uitat să mor”.

Zonele Albastre sunt regiuni din lume unde oamenii trăiesc cel mai mult și în prezent există cinci asemenea zone:

  • Okinawa, Japonia
  • Sardinia, Italia
  • Loma Linda, California (Statele Unite)
  • Nicoya, Costa Rica
  • Ikaria, Grecia

Locuitorii din aceste zone au obiceiuri comune care contribuie la longevitatea lor, inclusiv dieta, activitatea fizică, relațiile sociale și spiritualitate.

Mulți dintre localnici urmează o dietă bazată pe plante, fac mișcare regulată ca parte a vieții de zi cu zi și au un puternic sentiment de comunitate.

Ce impact are locul unde trăim asupra longevității

Decamdată, nu se știe nici cum a reușit bărbatul să supraviețuiască bolii necruțătoare zeci de ani după ce a fost diagnosticat cu cancer pulmonar în fază terminală, dar este posibil ca acesta să fi avut unele calități genetice unice pe care așa-numiții „SuperAger” le prezintă adesea, care îi pot proteja de boli precum cancerul, notează Știrile Pro TV.

Se crede că, cel mai probabil, există și o componentă majoră a longevității noastre care nu ține de cine suntem în interior, ci mai degrabă de ceea ce ne înconjoară: oamenii, plantele, aerul, stilul de viață.

Conform unui studiu realizat pe gemeni danezi, genetica este responsabilă doar pentru aproximativ 20-25% din longevitatea noastră.

Autorul Dan Buettner, cel care i-a auzit povestea lui Moraitis și a încercat să înțeleagă ce s-a întâmplat cu acesta, a încercat să reinginerieze un stil de viață de tip Ikarian Blue Zones în SUA, cu un succes decent.

Începând cu micul oraș Albert Lea, Minnesota, în 2009, proiectele sale Blue Zones colaborează cu orașele pentru a crea mai multe oportunități pentru ca oamenii din SUA să se mute și să trăiască așa cum o fac centenarii din cele cinci Zone Albastre ale lumii.

Proiectele includ mai multe oportunități de a merge pe jos și de a face exerciții fizice, îmbunătățirea trotuarelor și construirea de piste pentru biciclete, precum și oferirea de opțiuni de mese mai sănătoase, pe bază de plante, mai accesibile în magazinele alimentare și în restaurante. De asemenea, oferirea de oportunități pentru ca oamenii să se conecteze cu scopul lor, prin voluntariat, grădinărit sau pictură murală.

„Sunt un mare credincios – dacă ești supraponderal și nesănătos în America, probabil că nu este vina ta. Cred că suntem în mare parte victime ale mediului nostru”, a spus Buettner.

FOTO – Caracter ilustrativ: Shutterstock

Citește și