Un medicament folosit de toată lumea face ravagii dacă este folosit în tratamentul unei boli: Nu ar trebui prescris!

Un medicament folosit de toată lumea face ravagii dacă este folosit în tratamentul unei boli: Nu ar trebui prescris!
Un medicament folosit de toată lumea face ravagii dacă este folosit în tratamentul unei boli: Nu ar trebui prescris! / Sursă FOTO: Pixabay - caracter ilustrativ
Publicat: 04/08/2020, 10:36
Actualizat: 04/08/2020, 23:58

Medicamentele contra durerii, cum ar fi paracetamolul, ibuprofenul și aspirina pot face mai mult rău decât bine dacă sunt folosite în tratamentul pentru durerile cronice, au anunțat oficialii din domeniul sănătății din Marea Britanie.

În proiectul noului plan făcut de Institutului Național de Excelență în Sănătate și Îngrijire (NISA)medicilor li se solicită să nu prescrie medicamentele persoanelor care suferă de durere cronică. NISA a anunțat că există „puține dovezi sau chiar niciuna” că medicamentele utilizate frecvent au făcut vreo diferență în ceea ce privește sănătatea pacientului, calitatea vieții, durerea sau suferința psihologică, relatează The Sun.

În noul ghid, publicat luni, se precizează că există dovezi care demonstrează că medicamentele pot provoca vătămări persoanelor care le iau, una dintre ele fiind dependența.

Durerea cronică este o afecțiune care nu poate fi asociată cu un alt diagnostic sau drept un simptom al unei afecțiuni subiacente. Afecțiunea poate duce la depresie și dizabilitate – durerea fiind resimțită în mușchi și oase sau chiar în tot corpul.

Medicamente folosite în tratarea afecțiunii, potențial dăunătoare

NISA a precizat că aproximativ o treime sau chiar jumătate din populația Marii Britanii ar putea suferi de dureri cronice. Între timp, aproape jumătate dintre persoanele care suferă de această afecțiune au primit și diagnosticul de depresie și două treimi nu pot lucra din cauza acesteia.

De asemenea, în proiectului noului plan se specifică faptul că paracetamolul, medicamentele precum aspirina și ibuprofenul, benzodiazepinele sau opioidele nu ar trebui să fie prescrise, deoarece nu există nicio dovadă că ajută.

Nick Kosky, președintele comitetului de orientare, a declarat că medicilor de familie le este „dificil” să gestioneze această boală. Doctorul a precizat că există o „neconcordanță” între așteptările pacienților și tratament, care poate duce la tensiuni între persoanele care au nevoie de îngrijiri medicale și medici. În plus, acest lucru îi poate determina pe medici să prescrie medicamente ineficiente sau chiar dăunătoare pentru pacienți.

Tratamentul pentru durerea cronică, de cele mai multe ori ineficient

„Această neconcordanță între așteptările pacienților și rezultatele tratamentului poate afecta relația dintre profesioniștii din domeniul sănătății și pacienți, o posibilă consecință a acesteia fiind prescrierea de medicamente ineficiente, dar dăunătoare. Acest ghid, care oferă o înțelegere mai clară a dovezilor care atestă eficacitatea tratamentelor pentru durerea cronică, va ajuta la îmbunătățirea încrederii în profesioniștii din domeniul sănătății. În acest sens, îi va ajuta să își gestioneze mai bine atât propriile așteptări, cât și pe cele ale paciențiilor”, a declarat doctorul Kosky, psihiatru consultant la Dorset HealthCare NHS University Foundation Trust.

În proiect – care este în consultare până pe 14 august – se recomandă ca unele antidepresive să fie luate în considerare pentru tratarea persoanelor care suferă de dureri cronice.

Acesta a mai spus că medicamentele antiepileptice, inclusiv gabapentinoizii, anestezicele locale, ketamina, corticosteroizii și antipsihoticele nu ar trebui să fie oferite persoanelor care suferă de această afecțiune.

De asemenea, medicilor li se recomandă să le explice pacienților „riscul de a continua” un tratament bazat pe calmante. În plus, medicii de familie sunt îndemnați să dezvolte un plan specific de îngrijire în colaborare cu pacienții care suferă de dureri cronice și să dezvolte o „relație de colaborare, de susținere” cu aceștia.

„Când multe tratamente sunt ineficiente sau nu sunt bine tolerate, este important să înțelegem modul în care durerea afectează viața unei persoane și a celor din jurul ei, deoarece a știi ce este important pentru persoana respectivă este primul pas în elaborarea unui plan de îngrijire eficient. Un aspect foarte important este că în proiectul noului ghid se recunoaște, de asemenea, nevoia de cercetare ulterioară referitoare la gama de opțiuni posibile de tratament, care reflectă atât lipsa de dovezi în acest domeniu, cât și necesitatea de a oferi o alegere suplimentară pentru persoanele care suferă de această afecțiune”, a declarat Paul Chrisp, directorul centrului pentru ghiduri de la Nisa.

Anul trecut, secretarul Sănătății, Matt Hancock, a declarat că este „incredibil de îngrijorat” de tendința în creștere a medicilor care prescriu pastile pentru durere, comprimate și antidepresive.

Urmărește Gândul.ro pe Google News și Google Showcase
Două surori din Italia au găsit o sumă uriașă în pivnița bunicului lor. Când au...
Rugăciunea pe care toți credincioșii trebuie să o rostească de Sfântul Petru și Pavel. Te...
FOTO. Imagini hot! Cum arată Doina, românca superbă care l-a cucerit pe milionarul olandez de...
Doliu în familia lui Edward Iordănescu! Vestea tristă vine la scurt timp după ce România...
GALERIE FOTO Doi soți britanici și-au vândut casa și au cumpărat un sat întreg în...
Decizie luată la comun pentru clienții de la ING, Raiffeissen, BRD și Banca Transilvania. Ce...
Imagini mult prea INDECENTE! Cum arată actrița de 57 de ani în costum de baie....
Au găsit o avere în pivniţa bunicului, însă bucuria lor a fost curmată brusc. Cea...
Detalii șocante despre măcelul din camera de hotel. Ce s-a întâmplat cu Alexandra: A fost...
Cum pot beneficia românii de umbrelă și șezlong gratuit pe plajele din Thasos. Oferta de...
Cod roşu de senzualitate! Vedetele au făcut spectacol în public pe plajele din România
Nemții au lansat „GARSONIERA” Dacia Duster. Pentru minimaliști – VIDEO
Ucraina se răzbună pentru Mariupol. Militari ruşi din Brigada 83 Aeropurtată sunt înconjuraţi de trei...
S-a aflat ce s-a întâmplat cu LOCUITORII de pe INSULA PAȘTELUI! Experții au RECUNOSCUT!
România a BLOCAT Rusia. Decizia anunțată azi, 29 iunie: NU permitem!
E oficial! Vine portofelul digital. Regulile au fost stabilite
Mesaje de Sf. Petru și Pavel 2024. Urări și felicitări pentru cei care își serbează...
Românii din vestul țării, în pericol! Medicii trag un semnal de alarmă. Boala care îi...
Ștefania se visează deja la cratiță, acasă la Cosmin! Ce planuri are concurenta atunci când...
Altercația violentă pe care ar fi avut-o Ștefan Bănică Jr. și Mihaela Rădulescu: "Risca să...
BANCUL ZILEI. Bulă: - Bună ziua, televizoare color aveţi? Vânzătorul:- Bineînţeles!
Femeilor li se face frig mai ușor decât bărbaților? Iată ce spune știința!
×