Un medicament folosit de toată lumea face ravagii dacă este folosit în tratamentul unei boli: Nu ar trebui prescris!

Un medicament folosit de toată lumea face ravagii dacă este folosit în tratamentul unei boli: Nu ar trebui prescris!
Un medicament folosit de toată lumea face ravagii dacă este folosit în tratamentul unei boli: Nu ar trebui prescris! / Sursă FOTO: Pixabay - caracter ilustrativ
Publicat: 04/08/2020, 10:36
Actualizat: 04/08/2020, 23:58

Medicamentele contra durerii, cum ar fi paracetamolul, ibuprofenul și aspirina pot face mai mult rău decât bine dacă sunt folosite în tratamentul pentru durerile cronice, au anunțat oficialii din domeniul sănătății din Marea Britanie.

În proiectul noului plan făcut de Institutului Național de Excelență în Sănătate și Îngrijire (NISA)medicilor li se solicită să nu prescrie medicamentele persoanelor care suferă de durere cronică. NISA a anunțat că există „puține dovezi sau chiar niciuna” că medicamentele utilizate frecvent au făcut vreo diferență în ceea ce privește sănătatea pacientului, calitatea vieții, durerea sau suferința psihologică, relatează The Sun.

În noul ghid, publicat luni, se precizează că există dovezi care demonstrează că medicamentele pot provoca vătămări persoanelor care le iau, una dintre ele fiind dependența.

Durerea cronică este o afecțiune care nu poate fi asociată cu un alt diagnostic sau drept un simptom al unei afecțiuni subiacente. Afecțiunea poate duce la depresie și dizabilitate – durerea fiind resimțită în mușchi și oase sau chiar în tot corpul.

Medicamente folosite în tratarea afecțiunii, potențial dăunătoare

NISA a precizat că aproximativ o treime sau chiar jumătate din populația Marii Britanii ar putea suferi de dureri cronice. Între timp, aproape jumătate dintre persoanele care suferă de această afecțiune au primit și diagnosticul de depresie și două treimi nu pot lucra din cauza acesteia.

De asemenea, în proiectului noului plan se specifică faptul că paracetamolul, medicamentele precum aspirina și ibuprofenul, benzodiazepinele sau opioidele nu ar trebui să fie prescrise, deoarece nu există nicio dovadă că ajută.

Nick Kosky, președintele comitetului de orientare, a declarat că medicilor de familie le este „dificil” să gestioneze această boală. Doctorul a precizat că există o „neconcordanță” între așteptările pacienților și tratament, care poate duce la tensiuni între persoanele care au nevoie de îngrijiri medicale și medici. În plus, acest lucru îi poate determina pe medici să prescrie medicamente ineficiente sau chiar dăunătoare pentru pacienți.

Tratamentul pentru durerea cronică, de cele mai multe ori ineficient

„Această neconcordanță între așteptările pacienților și rezultatele tratamentului poate afecta relația dintre profesioniștii din domeniul sănătății și pacienți, o posibilă consecință a acesteia fiind prescrierea de medicamente ineficiente, dar dăunătoare. Acest ghid, care oferă o înțelegere mai clară a dovezilor care atestă eficacitatea tratamentelor pentru durerea cronică, va ajuta la îmbunătățirea încrederii în profesioniștii din domeniul sănătății. În acest sens, îi va ajuta să își gestioneze mai bine atât propriile așteptări, cât și pe cele ale paciențiilor”, a declarat doctorul Kosky, psihiatru consultant la Dorset HealthCare NHS University Foundation Trust.

În proiect – care este în consultare până pe 14 august – se recomandă ca unele antidepresive să fie luate în considerare pentru tratarea persoanelor care suferă de dureri cronice.

Acesta a mai spus că medicamentele antiepileptice, inclusiv gabapentinoizii, anestezicele locale, ketamina, corticosteroizii și antipsihoticele nu ar trebui să fie oferite persoanelor care suferă de această afecțiune.

De asemenea, medicilor li se recomandă să le explice pacienților „riscul de a continua” un tratament bazat pe calmante. În plus, medicii de familie sunt îndemnați să dezvolte un plan specific de îngrijire în colaborare cu pacienții care suferă de dureri cronice și să dezvolte o „relație de colaborare, de susținere” cu aceștia.

„Când multe tratamente sunt ineficiente sau nu sunt bine tolerate, este important să înțelegem modul în care durerea afectează viața unei persoane și a celor din jurul ei, deoarece a știi ce este important pentru persoana respectivă este primul pas în elaborarea unui plan de îngrijire eficient. Un aspect foarte important este că în proiectul noului ghid se recunoaște, de asemenea, nevoia de cercetare ulterioară referitoare la gama de opțiuni posibile de tratament, care reflectă atât lipsa de dovezi în acest domeniu, cât și necesitatea de a oferi o alegere suplimentară pentru persoanele care suferă de această afecțiune”, a declarat Paul Chrisp, directorul centrului pentru ghiduri de la Nisa.

Anul trecut, secretarul Sănătății, Matt Hancock, a declarat că este „incredibil de îngrijorat” de tendința în creștere a medicilor care prescriu pastile pentru durere, comprimate și antidepresive.

Dacă duminică ar fi alegeri, tu cu cine ai vota?

Vezi rezultate

Loading ... Loading ...
Urmărește Gândul.ro pe Google News și Google Showcase
"Următoarele două luni sunt periculoase. Este un risc de război mondial". Avertismentul ministrului de Externe...
Adriana Bahmuțeanu pune tunurile pe văduva lui Prigoană! Ce acuzații grave îi aduce: ”Are trei...
FOTO. Ce imagini! Apariția decoltată şi transparentă a celei mai frumoase jurnaliste sportive din lume
Cine ar putea intra în turul II după confruntarea dintre candidați ANALIZĂ
Imagini sfâșietoare de la mormântul Andreei Cuciuc. Ce a apărut în cimitir, la câteva ore...
Momentul în care un munte se prăbuşeşte şi un zăcământ de cupru iese la suprafață
„Pentru prima dată în istorie”, Ucraina a lovit o instalație militară de pe teritoriul Rusiei...
Fiii lui Prigoană riscă dosar penal!! Adriana Bahmuțeanu a aflat că băieții ei riscă să...
Andreea Bănică, noi imagini HOT pe internet. Fanii au crezut că nu văd bine: cum...
Ninsori în aproape toată ţara începând de joi. La Bucureşti vom avea parte de zăpadă...
Igor Cuciuc își urlă neputința: Andreea, întoarce-te acasă! Durere sfâșietoare
Ce a apărut la locul de veci al Andreei Cuciuc, după ce a fost înmormântată....
Avem testamentul lui Silviu Prigoană. Ce primesc Adriana Bahmuțeanu și celelalte foste soții
Rovinieta NU se mai plătește înaintea efectuării călătoriei. Legea a intrat în vigoare
Sprijinul Ungariei pentru Rusia atrage critici dure din partea Poloniei
Structura IMENSĂ găsită pe fața ASCUNSĂ a Lunii
Se verifică banii românilor. S-a dat ordinul în România. Se dau pedepse cu închisoarea de...
Murăturile care sunt dăunătoare pentru sănătate. Nici prin cap nu vă trece
Ce diagnostic a primit Florin Niță după accidentarea de la meciul România – Cipru. Portarul...
"Tata, nu!" Ultima discuție pe care Igor Cuciuc a avut-o cu Andreea, chiar înainte de...
VIDEO Daniela Iliescu este gravidă cu al doilea copil! Culiță Sterp și partenera lui au...
Charles Dumont, compozitor pentru Edith Piaf, a murit la 95 de ani
BANCUL ZILEI. Soacra către ginerele BULĂ: -Ce-o fi văzut fata mea la tine?
Care sunt țesăturile care nu trebuie spălate (aproape niciodată)?