Studiul a arătat că, în ciuda creșterii incidenței bolilor cu transmitere sexuală în cadrul grupului, precum și a scăderii frecvenței de utilizare a prezervativelor, pastila-minune a reușit să îi protejeze pe pacienți de HIV.
Studiul a fost realizat de doctorii Kaiser Permanente, o companie medicală din Oakland, California, scrie huffingtonpost.com.
PrEP („profilaxia preexpunere”), este vândut sub denumirea de Truvada. Medicamentul se află pe piață încă din 2004 și tratează HIV, dar a primit aprobarea FDA de abia în 2012.
Până acum, circa 3.000 de persoane au folosit medicamentul, dar compania are nevoie de un eșantion de 500.000 de persoane, pentru a lua o decizie finală.
Descoperirea doctorului Jonathan Volk de la Kaiser Permanente San Francisco Medical Center este cu atât mai importantă cu cât are relevanță în „viața reală”.
Alți experți sunt însă critici în privința medicamentului Truvada, susținând că promovează sexul neprotejat și contribuie la creșterea riscului de apariție a bolilor cu transmitere sexuală.
Studiul lui Volk a fost finanțat de comunitatea Kaiser Permanente și a fost publicat în revista medicală Clinical Infectious Diseases, editată de la Oxford.