Un medicament nou descoperit a vindecat 90% dintre pacienții infectați cu virusul hepatitei C
Virusul hepatitei C infectează ficatul, provocând afecțiuni severe ale acestuia. Acesta se transmite de la sângele sau fluidele corporale ale persoanei infectate, mai ales prin intermediul acelor de seringă folosite în comun de mai multe persoane, pentru consumul de droguri.
Cercetătorii de la Centrul de științe ale sănătății, afiliat Universității din Texas, au testat noul medicament, administrat pe cale orală, pe 380 de pacienți din 78 de centre medicale din Spania, Germania, Marea Britanie și Statele Unite ale Americii, în cursul anului 2013.
Au fost efectuate două studii, unul cu durata de 12 săptămâni și altul, de 24 de săptămâni.
Pacienții care au participat la experimente aveau ciroză hepatică, indicând o evoluție avansată a virusului.
După 12 săptămâni, 191 din cei 208 pacienți nu mai aveau hepatită C. De asemenea, 165 din 172 de pacienți (96% dintre subiecții participanți la al doilea studiu) nu mai aveau hepatita C după 24 de săptămâni de administrare a tratamentului.
„Este fantastic. Sunt atât de încântat pentru pacienți. În sfârșit există speranță pentru viitor”, a declarat Fred Poordad, coordonatorul studiului, care a adăugat că medicamentul acționează prin țintirea proteinei ce produce hepatita C, împiedicând înmulțirea acesteia. „În cele din urmă, virusul dispare”, a explicat Poordad.