Un nou caz de variola maimuței a fost confirmat în România. Este vorba despre un bărbat cu vârsta de 35 de ani, din București. Starea lui de sănătate este bună și se află în izolare.
Până în prezent, în România au fost diagnosticați cu variola maimuței 43 de pacienți.
Conform Institutului Național de Sănătate Publică (INSP), în total 13 persoane au fost vaccinate contra variolei maimuței, a transmis, luni, Ministerul Sănătății.
România are la dispoziție 150 de cure de tratament tecovirimat destinate tratării pacienților cu forme grave.
Belgia a înregistrat primul deces provocat de variola maimuței, conform raportului săptămânal al Institutului de Sănătate Publică „Sciensano”, citat de presa internațională.
Această țară europeană, cu 11,5 milioane de locuitori număra 706 cazuri confirmate de variola maimuței în data de 29 august, a precizat institutul belgian. Dintre acești pacienți, care prezentau, aproape toți, leziuni cutanate, 32 au fost spitalizați.
Iar dintre pacienții internați, doi „aveau și o tulburare imunitară preexistentă”, au precizat autoritățile medicale.
„Până în prezent, a fost semnalat un deces la o persoană care prezenta probleme medicale preexistente”, se mai arată în raportul sursei citate.
Un bărbat din Italia, în vârstă de 36 de ani, a fost testat pozitiv pentru variola maimuței, HIV și COVID-19 în același timp, o premieră.
La puțin peste o săptămână după ce s-a întors din Spania, acolo unde a întreținut relații sexuale cu alți bărbați fără a se proteja, bărbatul a început să aibă simptome precum febră, durere în gât, durere de cap, oboseală și inflamație în zona inghinală.
Acesta s-a prezentat la spital, iar medicii l-au testat pentru coronavirus, rezultatul fiind pozitiv.
La scurt timp de la acest diagnostic, pacientul a mers la Unitatea de Primiri Urgențe a unui spital din Catania, după ce i-a apărut o erupție pe brațul stâng, iar aceasta s-a transformat în vezicule, care s-au extins pe tot corpul.
Acolo, bărbatul a fost testat pozitiv pentru HIV și pentru variola maimuței. După aproape o săptămână, italianul a fost externat din spital și s-a vindecat de COVID și de variola maimuței.
„Acest caz evidențiază modul în care simptomele variolei maimuței și ale COVID se pot suprapune și confirmă că, în cazul co-infecției, colectarea anamnestică și obiceiurile sexuale sunt cruciale pentru a pune diagnosticul corect. Rețineți că tamponul orofaringian al variolei maimuței a fost încă pozitiv după 20 de zile, ceea ce sugerează că acești indivizi pot fi în continuare contagioși timp de câteva zile după remisiunea clinică”, au spus cercetătorii de la Universitatea din Catania.
Potrivit specialiștilor, medicii ar trebui să încurajeze cât mai mult măsurile de prevenție.
„Deoarece acesta este singurul caz raportat de co-infecție cu virusul variolei maimuței, SARS-CoV-2 și HIV, nu există încă suficiente dovezi care să susțină că această combinație ar putea agrava starea pacientului. Având în vedere actuala pandemie SARS-CoV-2 și creșterea zilnică a numărului de cazuri de variola maimuței, sistemele de sănătate trebuie să fie conștiente de această posibilitate”, au adăugat cercetătorii.