Prima pagină » Sănătate » Un nou studiu care arată pericolele țigărilor electronice: substanța la care sunt expuși utilizatorii

Un nou studiu care arată pericolele țigărilor electronice: substanța la care sunt expuși utilizatorii

Un nou studiu care arată pericolele țigărilor electronice: substanța la care sunt expuși utilizatorii
Un nou studiu care arată pericolele țigărilor electronice

În studiul din 2015, profesorii de chimie de la Porland David Peyton, Robert Strongin, James Pankow și alții au scos la iveală că vaporii țigărilor electronice pot conține noi forme de formaldehidă la niveluri de 5-15 ori mai ridicate decât formaldehida din țigările normale. Chimicalele au fost detectate atunci când dispozitivul din experimentele lor era la maximul de încălzire, scrie Science Daily, potrivit Descoperă

Formaldehida este un compus chimic cancerigen, mai ales dacă există o expunere cronică (așa cum se întâmplă în cazul utilizatorilor de țigări electronice). Spre deosebire de forma sa gazoasă, noii compuși formează particule în aerosolii dispozitivelor, ceea ce permite formaldehidelor să fie depozitate mai adânc în plămâni decât moleculele de formaldehidă gazoasă.

Studiul de atunci a atras criticile adepților țigărilor electronice, care au precizat că setările la maxim produc un gust neplăcut, fiind evitate de majoritatea utilizatorilor.

În noul studiu, publicat recent în Scientific Reports, oamenii de știință au descoperit că atât formaldehida gazoasă, cât și noii compuși, sunt detectabili la niveluri peste limită atunci când țigările operau la minim – opțiune des utilizată, rezultat care aduce un nou element de îngrijorare cu privire la țigările electronice.

Citește și