Noul studiu arată că pacienții care au fost la 4 – 6 ședințe de „terapia vorbitului” – cunoscută și drept terapia comportamental-cognitivă – au început să aibă din ce în ce mai puține probleme în ceea ce privește problema somnului.
Se pare că pacienții care au făcut parte din studiu au adormit cu 31 de minute mai devreme și și-au prelungit somnul cu încă 37.
Efectele pozitive au fost menținute chiar și la 12 luni după apariția lor.
Studiul a analizat 13 cercetări făcute pe 1.500 adulți și a fost publicat în „British Journal of General Practice”.
Conducătorul studiului Judith Davidson, de la Universitatea Queen, din Canada, a declarat: „Acum este o metodă pe care medicii generaliști o pot implementa în cazul celor care suferă de insomnie fărăr a le prescrie medicamente. Studii mari au stabilit că terapia vorbitului are efect și este de durată. Funcționează în ajutorarea pacienților care suferă de insomnie”.
Experții susțin că terapia ar putea fi chiar o variantă mai ieftină față de medicamente pentru dormit deoarece are un efect îndelungat.
Deprivarea de somn a fost corelată cu diferite probleme de sănătate precum obezitate, atac cerebral, infarct, depresie și anxietate, relatează The Sun.
Foto: Pixabay