Rezistența la antibiotice (antibiorezistență) se instalează atunci când bacteriile evoluează, devenind rezistente la antibioticele clasice folosite pentru tratarea infecțiilor. Această afecțiune este asociată, în special, cu consumul în exces de antibiotice și de faptul că cele mai multe dintre ele sunt utilizate greșit.
Românii se află și ei în topul consumului de antibiotice, în 2013, peste jumătate dintre cei intervievați în cadrul sondajului Eurobarometru, declarând că au consumat astfel de medicamente cel puțin o dată în ultimele 12 luni. Ei apelează la tratamentul cu anibiotice pentru o simplă răceală sau pentru o durere mai acută de stomac. În majoritatea cazurilor, românii achiziționează antibioticele chiar dacă nu au o rețetă medicală.
„Creșterea rezistenței la antibiotice este o problemă acuta la nivel mondial și a atins niveluri periculos de ridicate în toate părțile lumii”, a declarat Margaret Chan, directorul OMS, bazându-se pe rezultatele celui mai recent studiu al organizației.
Rezultatele arată că, în prezent, orice persoană poate fi afectată de o infecție rezistentă la astfel de medicamente.
OMS a realizat, de asemenea, și un sondaj pe această temă în 12 țări. Datele obținute arată că oamenii nu știu ce înseamnă, de fapt, rezistența la antibiotice.
44% dintre respondenți consideră că rezistența la antibiotice este o problemă doar pentru cei care abuzează de ele. Două treimi sunt de părere că nu există un risc de dezvoltarea unei astfel de afecțiuni nu se poate întâmpla celor care iau antibioticele așa cum le-au fost prescrise de medic.
Reprezentanții OMS atrag atenția că, în realitate, oricine poate să sufere de o infecție rezistentă la antibiotice. OMS a declarat din 16 până în 22 noiembrie, prima „Săptămână Mondială pentru buna utilizare a antibioticelor”.
OMS a atras atenția în luna aprilie că serviciile de sănătate din toată lumea nu luptă suficient împotriva utilizării abuzive a antibioticelor, chiar dacă acestea conferă rezistență la anumite medicamente și determină decese în urma unor boli curabile în mod normal.
„Una dintre cele mai mari provocări de sănătate ale secolului XXI va necesita o schimbare la nivel mondial de comportament din partea persoanelor și societăților”, a declarat dr. Keiji Fukuda, reprezentant special al directorului general pentru rezistența la antimicrobiene.
OMS va lupta acum pentru a demonta prejudecățile legate de consumul de antibiotice, dorind să arate că rezistența la antibiotice înseamnă, de fapt, că bacteriile și nu organismul devin rezisente la aceste medicamente.
Sfaturile OMS se referă la consumul de antibiotice doar atunci când acestea sunt prescrise de medic și de finalizarea tratamentului, nu întreruperea lui după ameliorarea stării de sănătate. De asemenea, oficialii avertizează că nu este indicat să folosim antibioticele prescrise altei persoane, chiar dacă, aparent, avem aceleași afecțiuni.