Vreme de un an, un italian care pretindea că este medic de chirurgie plastică a operat zeci de pacienți în mai multe clinici din București, sub nume fals și fără a avea nici un fel de studii medicale, dezvăluie Libertatea. Pretinzând că se numește Matthew Mode, individul a lucrat la clinicile Monza, Euromedical, Prestige și MH Medical Group din București. În realitate, bărbatul este Matteo Politi și e un italian din Veneția, cu doar 8 clase. În 2011, el a fost condamnat la un an și jumătate închisoare cu suspendare în Italia, pentru fapte similare. Timp de mai mulți ani, profitând că că are același nume de familie ca un reputat cardiolog din Modena, Politi lucrase ca medic.
În România, „Matthew Mode” a pretins că a studiat la UPMC Presbyterian Shadyside Hospital și la The Johns Hopkins University School of Medicine, una dintre cele mai prestigioase universități din SUA. În ralitate, italianul nu a lucrat niciodată legal decât ca valet de parcare.
„#DrMatthewMode e întotdeauna pregătit să rezolve și cele mai dificile cazuri!”, își făcea reclamă italianul pe Facebook, adăugând o serie de hashtag-uri care să ademenească potențiali clienți: #plasticsurgery, #plasticsurgeon #surgeon #beauty #cosmeticsurgery #surgery #aesthetics #doctor #friend #trust #pro #instagram #plastic #chirurgieplastica #doctorchirurg #chirurgestetician #operatie #operatieestetica #estetic #schimbare #makeover #schimbare #incredere #profesionist #lifechanger
Asistentele au observat că Matthew Mode nu știa nici măcar cum să se spele corect pe mâini înainte de operație. El a păcălit un spital că a luat avizul de la Ministerul Sănătății, urmând să îl aducă și pe cel de la Colegiul Medicilor, care nu ar fi fost eliberat din cauza aglomerației. Ceea ce – să recunoaștem – este un motiv perfect plauzibil în România.
Matteo Politi a fost subiectul știrilor în presa italiană din 2010. „Hoțul de identitate a devenit doctor cu opt clase. A clonat viața unui doctor adevărat, a batjocorit pacienții și spitalele timp de doi ani”, era titlul unui articol al publicației La Stampa.
„Nu are nici măcar bacul, dar a păcălit șase spitale din patru regiuni că este medic și a reușit chiar să-și deschidă propriul centru de estetică„, scria și publicația Nuova Venezia.
Ministrul Sănătății a aflat din presă de falsul medicului și nu înțelege cum de a fost posibil ca italianul să profeseze ca medic fără ca nimeni să nu-i ceară vreo diplomă.
„Eu am aflat în această dimineață, din presă. Ministerul Sănătății nu a fost întrebat, dar pot să vă spun că Ministerul Sănătății nu a dat echivalarea acelei diplome. Fără acea echivalare, nu putea să obțină de la Colegiul Medicilor avizul de liberă practică. Direcția de Sănătăte Publică a dat un document pentru codul de parafă, vom vedea exact ce s-a întâmplat. Eu am aflat din presă, nici măcar nu am fost întrebați oficial despre acest aspect.
Un medic este angajat într-un spital, public sau privat, nu contează, pe baza unor documente, printre care și certificatul de liberă practică, diploma echivalată. Asta înseamnă că a fost lăsat ilegal să opereze, pentru că nu poți opera doar cu un cod de parafă, ai nevoie de mai multe documente. Ministerul Sănătății, Centrul de Resurse Umane trimite la universitățile pe care medicul spune că le-a absolvit documente, trimite la Ministerul Sănătății, cu această echivalare, cu codul de parafă. Cei care l-au angajat l-au angajat ilegal, dar și aici va trebui să vedem,” explică Pintea.
Ministerul Sănătății a declanșat o anchetă.
„Vrem să vedem cum a operat. (…) Nu a adus toate documentele. Ministerul Sănătății a analizat documentele pe care le-a adus, de fapt nu le-a adus personal, a avut o împuternicire avocațială, o doamnă avocat, am înțeles și pentru că nu avea toate documentele, nu a primit avizul, adică echivalarea diplomei.”
Ministrul Sănătății nu știe câți pacienți a operat respectivul bărbat sau în ce clinici și-a desfășurat ilegal activitatea.
„Sunt și alte țări care s-au confruntat cu acest tip de probleme, dar mă pune pe gânduri referitor la ceea ce spuneam despre faptul că și sistemul public și sistemul privat trebuie să aibă aceleași reguli de funcționare, de organizare, de raportare, mai ales pentru că da, a operat în clinici private fără a avea dreptul de liberă practică, cu o parafă. Dar parafa nu este suficientă să te poți angaja într-un spital, asta încerc să spun. Sunt mai multe documente. Public sau privat. Modalitatea de concurs diferă, pentru că la privat nu este nevoie să dai acel concurs, dar documentele pe care trebuie să le prezinți la angajare sunt identice„, a mai spus Sorina Pintea.
Colegiul Medicilor din România transmite că nu a eliberat niciun document care să confere presupusului medic dreptul de a practica medicina pe teritoriul țării noastre și a sesizat deja organele de urmărire penală.
„Colegiul Medicilor din România reafirmă faptul că nu a eliberat niciun document care să confere presupusului medic dreptul de a practica medicina pe teritoriul țării noastre. Conform verificării bazei de date întocmită în urma raportărilor colegiilor teritoriale, comunicăm faptul ca POLITI MATTEO și MATHEW MODE nu figurează ca membri ai Colegiului Medicilor din România și de asemenea nu a fost emis niciun aviz de practică temporară pe aceste nume,” arată Colegiul Medicilor din România, într-un comunicat de presă remis Mediafax.
„Una dintre condițiile pe care un medic trebuie să le îndeplinească pentru a practica medicina pe teritoriul României este obținerea fie a certificatul de membru al CMR, fie a avizului de practică temporară sau ocazională a profesiei de medic, ambele fiind emise de Colegiul Medicilor din România.”
Grupul Monza se declară parte lezată referitor la cazul falsului chirurg italian descoperit în România și a inițiat demersurile judiciare împotriva lui Matteo Politi.
„Grupul Monza România anunță că există toată deschiderea din partea instituției, în legătură cu investigația care îl privește pe Matteo Politi. Grupul Monza se declară parte lezată în acest context și a inițiat demersurile judiciare necesare împotriva lui Matteo Politi”, se arată într-un comunicat oficial.
Sursa citată informează că Matteo Politi, chirurgul fals italian descoperit în România, a solicitat o singură colaborare cu Grupul Monza, în decembrie 2018, pentru o intervenție chirugicală pentru o pacientă căreia Matteo Politi îi oferise, în prealabil, consultație preoperatorie într-o altă instituție medicală.
„Niciun alt pacient al Grupului Monza nu a fost consultat sau operat de către Matteo Politi. Întreaga echipă a Grupului Monza România va lucra în strânsă legătură cu toate instituțiile implicate în ancheta referitoare acestui caz,” potrivit sursei citate.
Parchetul de pe lângă Judecătoria Sectorului 1 a deschis un dosar penal in rem, în urma plângerii Colegiului Medicilor din București. Ancheta vizează infracțiunea de exercitare fără drept a unei profesii sau a unei activități.
Italianul mai are un dosar penal în România, deschis pentru înșelăciune, după ce a păgubit două persoane, pretinzând că ar fi proprietarul unei clinici private și le poate închiria un spațiu în cadrul unității. După ce i-au plătit o sumă de bani drept garanție pentru închiriere și și-au dat seama că au fost păcăliți, păgubiții au depus o plângere la Secția 4 Poliție, pe data de 20 noiembrie 2018.
Foto: Hepta