Potrivit medicului, la nivel mondial sunt aproximativ 200.000 de cazuri noi de cancer pediatric pe an, incidența fiind între 8 și 16 cazuri noi la 100.000 de copii.
„Cancerul la copil este o boală rară, el prezintă sub 2% din toate cancerele conform centrului nostru de statistică și datelor furnizate de forurile naționale. Un medic de familie sau un pediatru poate să nu întâlnească pe parcursul carierei niciun caz de oncologie pediatrică. În țara noastră credem că sunt aproximativ 500 de cazuri noi pe an și aproximativ 5.000 de pacienți cu boală în evoluție sau remisiune. Deși, reprezintă doar 2 la sută din toate cancerele, cancerul la copii este a doua cauză de deces la categoria de vârstă 4 – 15 ani”, a spus șeful Secției de oncologie pediatrică de la IOB, Monica Dragomir, la cea de-a treia Conferință națională dedicată problematicii cancerului la copii și tineri.
Cancerul la copil este curabil, lucru demonstrat de numărul din ce în ce mai mare de supraviețuitori care au și 30 de ani de la depistarea bolii, a arătat medicul.
Ea a precizat că, din anii ’70, rata de supraviețuire a copiilor diagnosticați cu cancer era în jur de 50 la sută, a fost făcut „un salt impresionant”, după anii ’90 rata de supraviețuire fiind undeva peste 80 la sută.
„Cancerele la copil sunt greu de recunoscut. Orice schimbare în starea de sănătate a copilului trebuie investigată. De asemenea orice formațiune tumorală trebuie investigată. Unii părinți se prezintă târziu cu copilul la medic, uneori biopsia este făcută incorect”, a mai spus Dragomir.
Directorul medical al Institutului Oncologic București, Mircea Savu, a subliniat, la rândul său, că diagnosticarea timpurie este primul pas pentru vindecarea copilului.
„Diagnosticul timpuriu crește speranța de viață. În prezent onco-pediatrii au la dispoziție arme mult mai eficiente de luptă împotriva acestei boli. Diagnosticul precoce permite un control al bolii cu mai puține sacrificii și complicații și sechele ale tratamentului”, a explicat directorul medical.
Amalia Șerban, director în cadrul Ministerului Sănătății, a amintit că, în anul 2015, ministerul va încerca să aibă și un program național pentru teste genetice, astfel încât fiecare pacient diagnosticat cu cancer să beneficieze de tratament personalizat, iar rezultatele să fie mult mai bune și economiile proproționale.