Un tratament revoluționar împotriva calviției va fi lansat pe piață în cel mult doi ani, grație descoperirii unei enzime responsabile de închiderea foliculilor de păr și care poate fi inhibată cu ajutorul unor substanțe ce se găsesc și medicamentele pentru tratarea astmului, scrie Daily Mail.
Cercetătorii de la Universitatea din Pennsylvania care au identificat compusul lipidic ce declanșează calviția au început, săptămâna aceasta, negocierile cu mai multe companii farmaceutice pentru crearea medicamentului-minune.
Potrivit unui studiu al echipei de specialiști în dermatologie, coordonată de doctorul George Costarelis, Prostaglandina D2 (PGD2) împiedică dezvoltarea firului de păr, iar odată inhibată această enzimă, părul va putea crește în continuare.
Aceștia au analizat probele prelevate de pe scalpul unor bărbați cu chelie și au descoperit că nivelul de PGD2 este de trei ori mai ridicat în zonele în care părul a început deja să se rărească.
Specialiștii nu știu încă dacă tratamentul va face ca părul să crească din nou și în zonele afectate deja de calviție sau dacă acesta va funcționa doar pentru prevenirea ei.
Testele de laborator au arătat că tratamentul ar putea fi eficient și în cazul femeilor. 40% dintre femei sunt afectate de căderea părului, odată cu schimbările hormonale de la menopauză.
Jumătate din bărbații aflați în preajma vârstei de 50 de ani au chelie, iar procentul lor crește la 70% în cazul celor care au în jur de 70 de ani.