Medicii de familie și infecționiștii atrag atenția că răcelile sunt frecvente în acestă perioadă de vară, la fel ca în lunile de primăvară. Specialiștii susțin că vindecarea durează mai mult decât la răcelile obișnuite și că afectează atât copiii, cât și adulții.
Sandra Alexiu, preşedintele Asociaţiei Medicilor de Familie Bucureşti-Ilfov, spune că medicii de familie au în această perioadă foarte multe cazuri de infecții respiratorii.
„Parcă suntem în luna aprilie. Este o patologie pe care o întâlnim în mod obişnuit în lunile aprilie-mai”, spune dr. Sandra Alexiu, preşedintele Asociaţiei Medicilor de Familie Bucureşti-Ilfov, citată de publicația Smart Living.
Infecțiile respiratorii cu rinovirusuri sunt frecvente în această perioadă. Ele evoluează endemic, nu epidemic – asta înseamnă că apar mai multe cazuri la un moment dat. Circulația lor a început în luna mai și probabil că vor persista circa o lună de acum”, spune medicul infecționist Adrian Marinescu.
În țările în care s-a răspândit noua variantă Delta (indiană) a coronavirusului, medicii au observat că simptomele celor infectați cu ea seamănă foarte mult cu cele din răceli. Bolnavii acuză că au nasul înfundat, secreții nazale și dureri de cap – simptome mai puțin întâlnite în infecțiile cu varianta inițială a coronavirusului.
„Ceea ce am văzut în ultima lună semnalează o modificare a simptomelor de COVID-19”, spune Tim Spector, profesor epidemiolog la King’s College London, citat de Smart Living și NBC News.
Specialistul epidemiolog a observat că simptomele raportate inițial de bolnavii cu COVID-19, cum sunt dificultățile de respirație, tusea persistentă și pierderea mirosului, „au ieșit din top 5” al celor mai comune simptome de infecție cu SARS-CoV-2. Mai ales adulții tineri pot resimt infecția cu varianta Delta ca pe o „răceală mai rea”, mai spune profesorul Tim Spector.
Cel mai recent raport publicat de Centrul Național de Supraveghere și Control al Bolilor Transmisibile arată că cele 2.307