Una din două persoane nu poate dormi noaptea. Lista alimentelor care combat insomnia
O persoană două suferă de tulburări ale somnului, iar cinci la sută din adulți dorm în mod frecvent mai puțin de cinci ore pe noapte, arată statisticile de specialitate.
Medicii spun că insomniile pot reprezenta un simptom secundar al unei indigestii, al unei crize de astm sau de hipoglicemie, al consumului excesiv de cafea sau de alcool, dar și al folosirii unor medicamente. Mai mult, disfuncțiile tiroidei, depresia, diabetul, infecțiile și carența de fier pot reprezenta și ele factori care duc la apariția insomniilor.
Dincolo de aceste afecțiuni, medicii spun că insomniile pot fi induse și de anumite obiceiuri pe care le avem înainte de a ne culca. Astfel, pentru a preveni apariția tulburărilor de somn este indicat să evitam să mâncăm cu puțin timp înainte de a ora de somn, deoarece organismul are nevoie de 3-4 ore pentru a digera o masă.
De asemenea, este indicat să nu mergem la sala de fitness după ora 20, deoarece sportul accelerează metabolismul și induce o stare de trezire. Medicii mai recomandă să evităm să mâncăm la cină brânzeturi fermentate, ficat, pește afumat, varză murată sau să bem bere și vin roșu, deoarece aceste alimente conțin tiramină, o substanță care stimulează sistemul nervos.
Nutriționiștii spun că există o serie de alimente care combat insomnia, inducând somnul.
â— Laptele conține calciu, triptofan și vitamine din grupul B, toate cu efect de liniștire. Nutriționiștii recomandă ca înainte să ne culcăm să bem un pahar de lapte clad cu puțină miere sau zahăr, pentru că triptofanul se transformă mai repede în melatonină, hormon care reglează somnul și succesiunea somn-veghe.
â— Ceaiul de mușețel conține substanțe sedative și are proprietăți calmante.
â— Ciocolata este un amestec de glucide rapide și grăsime care stimulează secreția de serotonimă cu efect relaxant. Datorită conținutul de feniletilanimă, compus natural cu efect similar al amfetaminei, ciocolata dă starea de bine, spun nutriționiștii.
â— Bananele sunt o sursă naturală de serotonină, au un aport bogat de glucide cu absorbție lentă și minerale esențiale pentru relaxare.
â— Salata conține lactucarium, o substanță albă lăptoasă, cu efect sedativ.
â— Peștele gras, printre care se numără somonul, sardinele și tonul, are un conținut ridicat de acizi grași polinesaturați Omega 3 care au efect pozitiv asupra echilibrului sistemului nervos central și indirect asupra mediatorilor chimici ai sistemului nervos central.