Unei persoane din 20 atunci când merge la medic i se întâmplă așa ceva, potrivit unui studiu realizat în SUA
În fiecare an, cel puțin o persoană din 20, care necesită un tratament în ambulatoriu, adică poate să își urmeze tratamentul acasă fără a fi internată, primește un diagnostic greșit. Concluzia vine în urma unui studiu care a fost publicat în cel mai recent număr al revistei BMJ Quality & Safety și preluat de Fox News.
Rezultatele vin după o reevaluare a altor trei studii care au avut drept obiectiv analizarea acurateții diagnosticelor puse în cazul persoanelor care au nevoie de tratament în ambulatoriu, iar datele arată că în jur de 5% dintre acestea primesc un diagnostic greșit.
Astfel, cercetătorii estimează că, în fiecare an, o persoană din 20 primește un diagnostic greșit, iar la nivel mondial acest lucru înseamnă că anual 20 de milioane de persoane primesc un diagnostic greșit.
Datele studiului mai arată că jumătate dintre aceste persoane primesc un tratament care le agravează și mai mult starea de sănătate. „Un diagnostic greșit afectează starea de sănătate a unui pacient și așa deteriorată. Există cazuri în care un astfel de diagnostic poate avea un impact major asupra stării lui de sănătate”, a spus dr. Hardeep Singh, cercetător la Centrul Medical Michael E. DeBakey VA din Houston, Texas.