Raport UNICEF: Creștere alarmantă a numărului de copii paralizați din cauza nevaccinării
Rata de vaccinare a copiilor din România este sub media europeană, dar și sub ținta recomandată de Organizația Mondială a Sănătății de 95%. De altfel, numărul bebelușilor imunizați este în scădere constantă, în ultimii 12 ani, indică cele mai recente date făcute publice de Ministerul Sănătății.
Conform UNICEF, în total, 67 de milioane de copii nu au beneficiat de vaccinuri între 2019 și 2021, gradul de acoperire vaccinală scăzând în 112 țări. Pandemia a întrerupt vaccinarea copiilor aproape peste tot, în special din cauza suprasolicitării sistemelor de sănătate, a redirecționării resurselor dedicate imunizării către vaccinarea împotriva COVID-19, a lipsei de personal medical și a măsurilor de izolare.
Copiii născuți chiar înainte sau în timpul pandemiei depășesc acum vârsta la care ar fi trebuit să fie vaccinați în mod normal, fiind astfel necesară luarea unor măsuri prompte pentru a-i imuniza pe cei care nu au fost vaccinați și pentru a preveni epidemiile de boli mortale.
De exemplu, în 2022, s-a înregistrat un număr dublu de cazuri de rujeolă față de anul precedent. Numărul copiilor paralizați din cauza poliomielitei a crescut cu 16% în 2022 în comparație cu anul anterior. În cazul în care comparăm perioada 2019-2021 cu intervalul de trei ani precedent, observăm o creștere de opt ori a numărului de copii paralizați din cauza poliomielitei, ceea ce subliniază necesitatea realizării unor eforturi de vaccinare susținute, scrie Adevărul.
Adriana Pistol, secretar de stat în cadrul Ministerului Sănătăţii: „Nu există niciun vaccin lipsă la nivel naţional”
Adriana Pistol, secretar de stat în cadrul Ministerului Sănătăţii, a afirmat luni, în cadrul unei conferințe de presă, că nu există niciun vaccin lipsă la nivel naţional şi toate judeţele au ceea ce le trebuie.
De asemenea, ea a precizat că există un plan ca, până la jumătatea acestui an, vaccinurile să fie livrate la cabinetul fiecărui medic şi, astfel, nu mai trebuie să se deplaseze la direcţiile de sănătate publică pentru a le ridica.
Adriana Pistol fusese întrebată de jurnaliști cum facem să nu mai existe lipsuri ale vaccinurilor.
„La acest moment nu există niciun vaccin lipsă de nicăieri, în toate judeţele au tot ceea ce le trebuie. Acest proces a făcut şi obiectul nostru de interes în sensul că nu s-a făcut altceva decât a prognoza următoarele livrări de vaccinuri, predictibilitatea fiind un element esenţial pentru producători şi distribuitori de vaccinuri.
Începând de anul trecut am informat prin direcţia de specialitate toţi distribuitorii de vaccinuri cu privire la momentul în care Ministerul Sănătăţii îşi propune să achiziţioneze şi cantităţile care urmează să fie achiziţionate, motiv pentru care considerăm că începând din acest an dacă acest mod de lucru va fi urmat nu vom mai avea lipsuri de vaccinuri”, a declarat Adriana Pistol.
Vaccinurile livrate la cabinetul fiecărui medic vaccinator
Totodată, ea a precizat că medicii vor primi vaccinuri direct la cabinet.
„Pe de altă parte, avem în plan ca până la jumătatea acestui an toate aceste produse vaccinale să fie livrate la cabinetul fiecărui medic vaccinator, aceştia nemaitrebuind să se deplaseze la sediul direcţiilor de sănătate publică să ridice vaccinurile, acest lucru se va face cu asigurarea tuturor condiţiilor necesare siguranţei vaccinurilor din punctul de vedere al temperaturilor de păstrare, de transport şi de stocare pe parcursul transportului.
În acest fel, credem că vom creşte şi încrederea medicilor de familie în a accesa aceste servicii de vaccinare şi a face contracte de vaccinare pentru întreaga populaţie (…), nu numai pentru copii, ci şi pentru adulţi. De aceea lucrăm şi la compensarea unor produse vaccinale, dar şi încrederea populaţiei că produsele vaccinale au fost aduse până la cabinetul medicului de familie în condiţii optime ale lanţului de frig”, a explicat secretarul de stat în cadrul Ministerului Sănătăţii.
Întrebată dacă există suficiente doze pentru vaccinarea împotriva rujeolei, Adriana Pistol a răspuns:
„Avem suficiente doze în acest moment. Până vineri, mai sunt livrate încă 100.000 de doze, vaccinul este deja ambalat şi se mai livrează. Avem cazuri de rujeolă în judeţul Cluj (…), într-o comunitate care refuză vaccinarea. Nu îi putem obliga, evident”.