Prima pagină » Sănătate » Untul vs margarina: Care este cea mai sănătoasă opțiune pentru masa de DIMINEAȚĂ?

Untul vs margarina: Care este cea mai sănătoasă opțiune pentru masa de DIMINEAȚĂ?

Untul vs margarina: Care este cea mai sănătoasă opțiune pentru masa de DIMINEAȚĂ?
Sursa Foto: Shutterstock

Untul este bogat în grăsimi saturate, în timp ce margarina conține mai multe grăsimi nesaturate și, uneori, grăsimi trans. Efectele asupra sănătății ale grăsimilor saturate sunt încă subiect de dezbatere, însă există un consens că grăsimile trans sunt dăunătoare.

Pe internet circulă o cantitate imensă de informații eronate legate de nutriție. Unele sunt bazate pe cercetări slabe sau dovezi incomplete. Chiar și profesioniștii din domeniu pot spune lucruri care par să contrazică direct informațiile pe care le-ai citit recent.

Un exemplu clar în acest sens este dezbaterea privind efectele asupra sănătății ale untului și margarinei.

Ce este untul?

Untul este un aliment tradițional obținut prin baterea smântânii. Este folosit ca grăsime pentru prăjit, ca unt de pâine sau ca ingredient în sosuri, prăjituri și produse de patiserie. Fiind o sursă concentrată de grăsime din lapte, untul este compus în mare parte din grăsimi saturate.

Din cauza studiilor care au asociat un consum mare de grăsimi saturate cu un risc crescut de boli de inimă, autoritățile de sănătate publică au început să recomande limitarea consumului de unt încă din anii ’70.

Sursa Foto: Shutterstock

Sursa Foto: Shutterstock

Ce este margarina?

Margarina este un aliment procesat care imită gustul și aspectul untului. De obicei, este recomandată ca înlocuitor mai sănătos pentru inimă. Tipurile moderne de margarină sunt fabricate din uleiuri vegetale, care conțin grăsimi polinesaturate ce pot reduce colesterolul „rău” LDL atunci când sunt folosite în locul grăsimilor saturate.

Deoarece uleiurile vegetale sunt lichide la temperatura camerei, oamenii de știință modifică structura chimică a acestora pentru a le face solide, ca untul. Pe scurt, margarina modernă este un produs alimentar procesat din uleiuri vegetale, în timp ce untul este practic o grăsime concentrată de origine animală.

Untul este un produs din lapte obținut prin baterea smântânii, în timp ce margarina este un produs care imită untul. Untul este compus în mare parte din grăsimi din lapte, în timp ce margarina este fabricată din uleiuri vegetale.

Beneficiile consumului de unt și margarină pentru sănătate

Untul poate conține mai mulți nutrienți care nu se găsesc în multe alte alimente. De exemplu, untul obținut de la vaci hrănite cu iarbă poate furniza vitamina K2, asociată cu o sănătate mai bună a oaselor. De fapt, untul de la vaci hrănite cu iarbă pare a fi o sursă mai bună de nutrienți decât untul provenit de la vaci hrănite cu cereale.

Efectele asupra sănătății ale untului depind în mare măsură de alimentația vacilor de la care provine. Vaciile mănâncă iarbă în mediul lor natural, dar în multe țări, alimentația lor este bazată pe furaje din cereale. Untul obținut de la vaci hrănite cu iarbă este mult mai nutritiv. Acesta conține:

  • Vitamina K2: Această vitamină mai puțin cunoscută poate ajuta la prevenirea unor boli grave, inclusiv cancerul, osteoporoza și bolile de inimă.
  • Acidul linoleic conjugat (CLA): Studiile sugerează că acest acid gras poate avea proprietăți anti-cancerigene și poate ajuta la reducerea procentului de grăsime corporală.
  • Butiratul: Un acid gras cu lanț scurt găsit în unt, care este și produs de bacterii în intestin. Acesta poate lupta împotriva inflamației, îmbunătăți sănătatea digestivă și ar putea ajuta la prevenirea creșterii în greutate.
  • Omega-3: Untul de la vaci hrănite cu iarbă conține mai puțin omega-6 și mai mult omega-3, ceea ce este important deoarece majoritatea oamenilor consumă deja prea mult omega-6.

 

Beneficiile margarinei pentru sănătate depind de tipul de uleiuri vegetale pe care le conține și de modul în care este procesată.   Majoritatea tipurilor de margarină sunt bogate în grăsimi polinesaturate. Cantitatea exactă depinde de uleiurile vegetale folosite. Margarina este adesea bogată în grăsimi polinesaturate. Studiile arată că înlocuirea grăsimilor saturate cu grăsimi polinesaturate poate reduce riscul problemelor cardiace.

Riscurile consumatului de unt și margarină

Unii experți sunt îngrijorați de cantitățile mari de grăsimi saturate și colesterol din unt și recomandă limitarea consumului acestuia. De-a lungul decadelor, untul a fost demonizat pentru conținutul său ridicat de grăsimi saturate. Este compus din aproximativ 50% grăsimi saturate, restul fiind apă și grăsimi nesaturate. Studiile observaționale care au investigat asocierea dintre grăsimile saturate și bolile de inimă au oferit rezultate mixte.

Deși margarina poate conține nutrienți favorabili sănătății inimii, aceasta conține adesea grăsimi trans, care au fost asociate cu un risc crescut de boli cronice, inclusiv boli de inimă.  Uleiurile vegetale nu sunt solide la temperatura camerei, precum untul. Pentru a le face solide pentru utilizare în margarină, oamenii de știință schimbă chimic structura acestora printr-un proces numit hidrogenare.

Margarina  este adesea bogată în grăsimi trans, care sunt legate de un risc crescut de boli cronice. Totuși, datorită publicității negative și noilor reglementări, margarinele fără grăsimi trans devin din ce în ce mai comune. Dacă preferi margarina în locul untului, asigură-te că alegi variantele fără grăsimi trans și produse realizate din uleiuri sănătoase, cum ar fi uleiul de măsline.

Dacă untul este preferința ta, ia în considerare achiziționarea de produse din lapte de vacă hrănite cu iarbă. În final, nu există un „câștigător” clar, dar majoritatea oamenilor care țin la sănătatea lor preferă alimentele mai puțin procesate, cum ar fi untul, recomandă Healthline.

Citește și: Alimentul de post adorat de români, dar care distruge sănătatea, potrivit medicului nutriționist Mihaela Bilic

 

Autor
Absolvent al Facultății de Istorie (2013-2016) și al programului de master „Istorie și Practică în Relații Internaționale” (2019-2021) la Universitatea din București, Alexandru Stan Bogdan ... vezi toate articolele

Citește și